Dressyr
28 juni 2018 14:17

Bo Jenå hoppfull inför U-VM efter uppladdningsdagar med ekipagen

Mot unghäst-VMSnart är det klart vilka som nomineras till unghäst-VM i dressyr och under två dagar har aktuella ekipage laddat upp.
– Det var väldigt trevligt och mycket avslappnad stämning, säger förbundskapten Bo Jenå som ser ljust på chanserna inför mästerskapet.

Bo Jenå hoppfull inför U-VM efter uppladdningsdagar med ekipagen
I början av augusti är det mästerskapsdags för de yngre förmågorna som då ska försvara de svenska färgerna i Ermelo. Här sätter Bo Jenå upp den svenska flaggan vid EM i Göteborg. Foto. Roland Thunholm

Ekipage som är aktuella för unghäst-VM i dressyr bjöds in till Flyinge respektive Strömsholm för veckans uppladdningsdagar under ledning av Christoph Hess, Bo Jenå och Jan-Ove Ohlsson.

Bland annat stod programridning på schemat med en efterföljande dialog och input.
– Inte minst Christoph har sett mycket unghästar genom åren och kunde berätta om sina erfarenheter, säger Bo Jenå.

180627hessernblad
Michelle Nilsson rider Darin under Christoph Hess vakande öga. Foto: Elisabet Ernblad

De här ryttarna vill ju alla till unghäst-VM – gav sig några nerver till känna?
– Det är klart att alla gjorde sitt bästa, men det var ingen tävling där någon spände bågen för mycket. Det var snarare en rådgivning kan man säga där de fick visa upp sig och få feedback, så det var väldigt trevligt och en mycket avslappnad stämning.

Föredrag om hållbarhet

Dagarna hölls i ett samarbete mellan riksanläggningarna, SWB och Agria. Agria och SWB gör en gemensam hållbarhetssatsning inför unghäst-VM i de tre olympiska disciplinerna och under luncherna hölls föredrag om hållbarhet upp till Grand Prix-nivå.

– Vi tre delade med oss av det vi kan och gav våra synpunkter på det hela. Det handlade bland annat om att ha ett stabilt fundament – hur viktigt det är att bygga stabilt från början och sedan försäkra sig på varje nivå om när hästen klar för nästa steg. Som Christoph betonade ska man vara noga med att inte ha för bråttom – alla unga hästar behöver inte gå alla mästerskap och championat.

180627jenåernblad
Jan-Ove Ohlsson och Bo Jenå höll koll på ekipagen. Foto: Elisabet Ernblad

Senast på måndag ska ekipagen vara nominerade. Åtta ekipage i var och en av de tre årgångarna, fem till sju år, får nomineras. Som det ser ut just nu blir det full nominering för 5- och 7-åringar. Det gäller att samtliga ekipage håller måttet och bland 6-åringarna kan nomineringarna komma att bli något färre.

Tycker du att det känns lovande efter de här dagarna?
– Det tycker jag absolut. Det är många trevliga unga hästar och duktiga ryttare, så visst känns det lovande. Konkurrensen kommer att vara stenhård på unghäst-VM. Vi ska komma med bra ekipage från Sverige och visa att vi hänger med – och vi har absolut några med medaljchans, säger Bo Jenå som dock håller sina medaljhopp för sig själv ytterligare ett tag då nomineringarna ännu inte är officiella.

Unghäst-VM i dressyr avgörs i holländska Ermelo 2-5 augusti.

Sugen på att se världens främsta unga talanger göra upp på unghäst-VM? Då kan Ridsports populära läsarresa vara något för dig – läs mer här om årets resa.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden