Dressyr
2 september 2023 15:02
Ridsportplus

Bo Jenå inför EM: ”Valbonne ser ovanligt bra ut”

EM i dressyr 2023Dikt an mot EM i hoppning är det dags för nästa mästerskap. Nu är det dressyrens och paradressyrens tur, och i början av veckan var dressyrryttarna samlade till precamp på Patrik Kittels anläggning. Förbundskapten Bo Jenå fanns på plats.

Bo Jenå inför EM: ”Valbonne ser ovanligt bra ut”
Malin Wahlkamp Nilsson och Bergsjöholms Valbonne i Falsterbo i juli. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Dressyrens förbundskapten Bo Jenå känner stor tillförsikt inför EM i dressyr i Riesenbeck, Tyskland, som startar på tisdag.
  − I veckan har vi haft precamp hos Patrik Kittel, och alla hästarna ser bra ut. Patrik valde Touchdown och det var ett riktigt val. Han och Forever Young har haft ganska likvärdiga resultat, men Patrik kände att Touchdown var bästa valet, säger Bo Jenå om det svenska laget där tre hästar är SWB-registrerade.

  Vi ska göra allt vi kan för att nå pallen i lagdressyren

  Bo Jenå.

  Dante Weltino ser fin ut, och Valbonne ser ovanligt bra ut, bättre än i Falsterbo och där gick han ändå väldigt bra, säger Bo om Therese Nilshagens och Malin Wahlkamp Nilssons hästar.

  Vad har Malin gjort sedan Falsterbo för att komma dit?
  − Hon har tränat, svarar Bo Jenå.

  Med till fots på precamp fanns också Johanna Due-Boje, reserven som kom in i laget när Juliette Ramels Buriel K.H fick en skada vid senaste tävlingen, liksom nya reserven Marina Mattsson och Helix.

  Marina kommer att finnas i närheten av tävlingsplatsen och kan som reserv kallas in senast två timmar före hästbesiktningen, som äger rum på tisdag.

  Tio dagars förberedelse


  Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj kom in i laget så sent som i lördags, bara tio dagar före mästerskapet.
  − Johanna har inte gjort lika många höga resultat som de andra, men hon ligger på runt eller över 70 procent, och hon har ridit mästerskap som både junior och Young rider och U25, så den delen är inga problem.

  Vi kommer in på konkurrensen från andra nationer och Bo Jenå konstaterar att Tyskland, Storbritannien och Danmark har starka lag.
  För Tyskland startar såväl världsettan Jessica von Bredow-Werndl med TSF Dalera, som fyran Isabell Werth med DSP Quantaz och åttan på världsrankningen Fredric Wandres med Bluetooth OLD. Fjärderyttare är Mathias Alexander Rath med Thiago.

  Hester och Fame en ny kombo

  Storbritannien toppar med världsmästarekipaget Charlotte Fry och Glamourdale som får sällskap av rutinerade Charlotte Dujardin med Imhotep, Carl Hester med Fame som han bara gjort sex starter med – men med fina procent – och Gareth Hughes med Classic Briolinca.

  Danmark kommer med  Nanna Skodborg Merrald, just nu tvåa på dressyrrankningen. Hon rider Blue Hors Zepter, tidigare tävlad av Patrik Kittel, och lagkamraterna är Carina Kassöe Krüth, också på topp tio-rankningen, med Helines Danciera, Andreas Helgstrand med Jovian och så Daniel Bachmann Andersen med Vayron.

  − Vi ska göra allt vi kan för att nå pallen i lagdressyren. Men då krävs att allt är på topp och att ryttarna presterar näst intill personbästa, säger Bo Jenå.

  Risenbeck är en ny tävlingsplats för de svenska dressyrryttarna.
  − Det ska bli spännande att se hur det blir där, säger Bo Jenå.

  Ekipagen anländer till Riesenbeck på söndagen och måndagen, och på tisdag morgon sker hästbesiktningen.

  Värt att notera är också att det finns svenska intressen i det finska laget. Sverigebaserade Yvonne Österholm rider svenskägda Ironman H. Bakom ägarnamnet UCAS finns dressyrryttaren Anette Christensson och hennes man Ulf.

  Schema för mästerskapet
  Onsdag 6 september kl 09 – Grand Prix, första halvan av lagklassen
  Torsdag 7 september kl 09 – Grand Prix, andra halvan av lagklassen
  Torsdag 7 september kl 17 – Prisutdelning EM i lag
  Fredag 8 september kl 10 – Grand Prix Special
  Fredag 8 september kl 17 – Prisutdelning EM GPS
  Söndag 10 september kl 13.30 – Grand Prix kür
  Söndag 10 september kl 17.30 – Prisutdelning EM kür

  Arrangörens hemsida

  SVT sänder vissa av klasserna

  Ridsport finns på plats och bevakar mästerskapet

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden