Hoppning
9 februari 2023 06:20

Borås Grand Prix drar igång – finalbiljetter till GHS står på spel

NationelltMycket står på spel när Borås bjuder in till stortävling med start på torsdagen. Nu ska de sista finalbiljetterna delas ut i landets populära hoppserier, där de bästa ryttarna efter Borås Grand Prix kommer att få rida i Scandinavium om två veckor. Här är allt du behöver veta för att följa den spännande upplösningen.

Borås Grand Prix drar igång – finalbiljetter till GHS står på spel
Joel Torstenson är en av dem som jagar finalbiljetter i helgen. Foto: Roland Thunholm

Den nationella tävlingssäsongen har dragit igång på riktigt och med helgens stortävling i Borås är det mycket som står på spel. Bland annat ska de sista finalbiljetterna delas ut i Lövsta Future Challenge Jumping U25, ATG Riders League och Arena Youth Tour, där de bästa ryttarna får rida i Scandinavium.

Ebba Danielsson och André Brandt har under de första två kvalen kopplat greppet om finalplatserna i Lövsta Future Challenge Jumping, men sista kvalet i Borås kan vända på spelplanen.
– Mitt mål är helt klart att ta mig till finalen i Scandinavium för att få möjlighet att tävla tillsammans med världens bästa ryttare. Det är otroligt lärorikt för oss U25-ryttare, så siktet för helgens tävlingar i Borås är att plocka så många poäng som möjligt för att säkra biljetten dit, säger André Brandt i ett pressmeddelande.

Närmast i rankningen efter Ebba och André ligger Joel Torstenson och Viktor Edvinsson som lär vara extra hungriga på att samla poäng i Borås.

Lövsta Future Challenge rids i totalt tre kval där de anmälda ryttarna kan plocka poäng i klasser från 1,45 och uppåt. De deltagande ryttarna känns igen på den gröna armbindel som ryttarna bär under tävlingarna. De två högst rankade ryttarna efter tre kval får rida finalen, som går av stapeln under Gothenburg Horse Show.

Dessutom kan landslagsledningen i samråd med Gothenburg Horse Show och Lövsta Future Challenge dela ut ytterligare tre finalbiljetter. Under tävlingarna i Göteborg kan U25-ekipagen rida alla klasser förutom världscupen och vissa specialklasser.

Läs mer om Lövsta Future Challenge
LFC rankning inför Borås

Extra sporre i ATG Riders League

Joel Torstenson ligger även bra till i totalställningen i ATG Riders League Grand Prix, där han är fyra. Ledare inför Borås är Niklas Arvidsson med Py Jägerdén på andraplatsen. Ledningen är dock knapp, efter fem av sex deltävlingar har Niklas 89 poäng mot Pys 84 poäng.

De 20 bästa ryttarna får rida finalen i Göteborg, men vem som har högst poäng efter Borås har en särskild betydelse. Ekipagen i 1,50-serien har i år nämligen fått en extra sporre – ryttaren som leder Grand Prix-serien efter den sista deltävlingen bjuds även in att rida de internationella klasserna under Gothenburg Horse Show. Vem det blir återstår alltså att se.

Niklas Arvidsson leder även ställningen i 1,35-serien, där de 24 bästa efter sista deltävlingen får rida finalen i Göteborg.

ATG Riders League Grand Prix – ställning inför Borås
ATG Riders League 1,35-serien – ställning inför Borås

Sista chansen i Arena Youth Tour

Arena Youth Tour är ungdomsryttarnas serie där Borås bjuder på klassen Sista chansen som är precis vad det låter som – sista chansen för de icke redan kvalade ryttarna att få en biljett till vårfinalen i samband med Gothenburg Horse Show.

De två bästa juniorekipagen och de två bästa YR-ekipagen i Sista chansen, som inte redan är kvalificerade via höstfinalen i samband med SIHS, går vidare till vårfinal. Skulle något av dessa ekipage redan vara kvalificerade till vårfinal ersätts de i resultatordning i Sista chansen från respektive åldersgrupp.

Juniorerna rider 1,40 och young riders rider 1,45. Totalt kommer åtta juniorer och åtta young riders få rida i Scandinavium.

Regler Arena Youth Tour

Redan kvalade i Arena Youth Tour

Juniorer
Linn Arvidsson
Ebba Danielsson
Filippa Lagergren*
Cornelia Wallenborg
Emelie Edvardsson
Disa Hammarstedt

Young riders
Mathilda Bohlin
Josephine Olsson
Philip Svitzer
Joel Torstensson
Emma Johansson
Fanny Kullmyr

*Filippa Lagergren är 19 år 2023 och rider 1,45 i vårfinalen. Alice Borglund ersätter.

Ponnyryttare gör upp i Grand Prix

I Borås rids det även final i Hööks Ponny Grand Prix, där de max 12 bästa ryttarna i varje ponnykategori (C-D) gör upp om den prestigefyllda finalsegern. Totalt är 30 ponnyryttare anmälda till Borås, där de först gör upp i en semifinal på lördagen för att därefter rida finalen på söndagen. Klasserna rids i Medelsvår B.

Regler Hööks Ponny Grand Prix

Bröderna Fredricson är på plats

För den som vill se riktigt bra hoppning live är således tipset att bege sig till Borås Fältrittklubb i helgen. Vid sidan av några av Sveriges bästa ryttare är även VM-guldryttarna Peder Fredricson och Jens Fredricson på plats med flera hästar.

I startfälten hittar vi även fler landslagsryttare så som Marcus Westergren, Stephanie Holmén (observationsgruppen), Linda Heed, Emma Emanuelsson (utvecklingsgruppen), Amanda Landeblad, Cora Hirn (young rider) och Jennifer Bratt (young rider). Bara för att nämna några.

Start- och resultatlistor Borås Grand Prix

Equisport sänder live (betaltjänst)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden