Hoppning
8 februari 2023 19:10
Ridsportplus

Stephanie Holmén om Thelma: ”Får se vilka steg vi kan ta”

PotentialEfter att hjärtehästen Sparven lämnat har Thelma Hästak fått kliva fram som Stephanie Holméns förstahäst. Ridsport har pratat med Grevlundas beridare om utvecklingen så långt, vad som väntar härnäst och om tanken är att Peder ska ta över fuxstoet inom en snar framtid.

Stephanie Holmén om Thelma: ”Får se vilka steg vi kan ta”
Thelma Hästak och Stephanie Holmén vid årets tävlingsstart i Helsingborg. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var hösten 2020 som Thelma Hästak (SWB sto f-12 e Heartbeat-Comes van de Heffinck, uppf Hästak AB, äg Astrid Ohlin) flyttade till Grevlunda efter att ha vunnit YRSM-guld med André Brandt i sadeln. Peder Fredricson tävlade stoet först, men sedan slutet av 2021 är det Grevlundas beridare Stephanie ”Steffi” Holmén som håller i tyglarna.

Efter att hjärtehästen ”Sparven”, Flip’s Little Sparrow, lämnat Grevlunda, är Stephanie Holmén extra glad över att ha Thelma på sin lista.
– När Sparven har lämnat har Thelma fått kliva fram som förstahäst, och jag är väldigt glad över att ha i alla fall en häst som går 1,50, säger hon.

Växer med uppgiften

Att Steffi tog över Thelma var inte så konstigt med tanke på det VM som hägrade vid tidpunkten.
– Hon har gått väldigt fint med både Peder och mig och haft jämna resultat, men han hade så många hästar och jag behövde någon mer som kunde gå jämsides med Sparven. Därför föll det sig naturligt att hon gick in i mitt team.

Största skillnaden är att hon känns så mycket starkare i kroppen.

Stephanie Holmén

Hur har Thelma utvecklats på den här tiden?
– Största skillnaden är att hon känns så mycket starkare i kroppen. Vi har tagit stora steg framåt i markarbetet, vilket också har gjort ridbarheten bättre inne på banan. Tack vare att hon har fått mer styrka och rutin växer hon hela tiden med sin uppgift.

När Ridsport pratade med Thelmas uppfödare Anders Kjellson sommaren 2021 drömde han om att kanske få se Thelma i Paris-OS. Den drömmen får nog dock vänta ett tag.

Under 2022 har Steffi och Thelma klivit upp på 1,50-nivå och i år ingår de i landslagets observationsgrupp.

Kommer att fortsätta bygga henne

Planen för året är än så länge lite löst satt. Helgen som gick var första starten för året i Helsingborg och nu till helgen väntar Borås Grand Prix med åtta hästar. Med tanke på att Thelma nu är förstahäst och att säsongen är lång, tar Steffi det lite lugnt i början.
– Hon är väldigt försiktig och ambitiös så vi börjar lite lätt.

Det har varit väldigt bra att få rida nationshoppningsserien som går på lite lägre nivå.

Stephanie Holmén som hoppas på att få rida nationshoppningar i år

– Sedan brukar vi alltid göra någon internationell tävling i början på utesäsongen och så får vi se lite vad landslagsledningen vill. Det har varit väldigt bra att få rida nationshoppningsserien som går på lite lägre nivå. Jag hoppas att vi kan få göra någon sådan tävling.

Kommer Peder att ta över henne så småningom?
– Det vet man aldrig – jag rider henne och njuter av det så länge jag får.

Thelma har behövt den här tiden på sig, menar Steffi. Inte för att hon är svår på något sätt, utan för att växa i uppgiften. Steffi har lagt mycket jobb på att få Thelma liksidigt stark och rakriktad.
– När hon kom till oss hade hon gått många young rider-klasser i 1,40 och 1,45, och en 1,50 i SM-finalen, och hon har behövt den här tiden för att bli stark nog för de lite större klasserna. Jag har haft en del speciella ston, men Thelma är inte en av dem. Hon är inte extrem på något sätt, utan väldigt okomplicerad och samarbetsvillig.

Tanken är att fortsätta utbilda och bygga upp henne för att satsa långsiktigt.

Stephanie Holmén

– Tanken är att fortsätta utbilda och bygga upp henne för att satsa långsiktigt. Sedan får vi se hur långt hon kan gå. Förra året var första året hon gick och etablerade sig i 1,50, vilket hon har gjort väldigt bra. Nu ska vi fortsätta jobba på att hon ska bli stabil där och se om vi kan ta något steg till längre fram.

Stephanie-holmen-flips-little-sparrow3-181201-rt
Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow i Göteborg 2020. I år blir första gången på många år som Steffi kommer till GHS utan häst. ”Det känns sorgligt. Inget är så mäktigt som att få rida in i Scandinavium”, säger hon. Foto: Roland Thunholm

Med Peder gick Thelma barfota, men när Steffi tog över valde hon att slå på skor.
– Hon kändes fortfarande lite svag och med skorna fick hon lite mer support. Galoppen blev starkare och hon fick lite mer påskjut. När jag sedan har kommit igenom mer i grundarbetet och hon har fått mer grundstyrka i sig själv, har det känts bättre utan skor, förklarar Steffi som valde bort skorna i somras.

– Hon har känts väldigt nöjd och tillfreds sedan dess. Hon är fin i hovarna och benen och jag tänker behålla henne utan skor.

Stora skor att fylla

Vad säger Astrid om sitt nya ”förstasto”?
– Hon tycker det är väldigt spännande, men förstår såklart att det är stora skor att fylla efter Sparven. Det är heller ingen självklarhet att Thelma ska kunna göra det. Men det är roligt att se att det finns potential, även om Sparven lämnar ett stort tomrum.

När då 21-årige André Brandt fick beskedet om att Thelma sålts till Grevlunda var känslorna blandade, även om han var glad över att hon kom just dit.
– Det har varit lite tråkigt och omotiverande och jag har varit ledsen, men det är ingen ide att bryta ihop. Det bara att hålla sig glad och jobba, sa André Brandt vid tillfället om hästen som placerade honom på kartan.

Hon är väl lite för honom som Sparven var för mig – den där första riktigt bra hästen som man slår igenom med.

Stephanie Holmén om André Brandt och Thelma

– Hon är väl lite för honom som Sparven var för mig – den där första riktigt bra hästen som man slår igenom med. Han skapade lite sitt namn med henne som jag skapade mitt namn med Sparven. Det var hans genombrottshäst så som Sparven var min, säger Steffi.

Hur är din relation med Thelma?
– Ju längre man jobbar med en häst och ju mer man får den med sig, desto starkare blir bandet. Vi har haft ett år där vi verkligen har utvecklats tillsammans och jag tycker verkligen om henne.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden