Hoppning
7 februari 2018 13:53

Borås redo för hästfest

Snart börjar det – den tionde upplagan av Gina Tricot Grand Prix i Borås. I år med rekordmycket prispengar och många skickliga ryttare på plats.
- Jag tror nog att det är det bästa startfältet någonsin, förklarar tävlingsledaren Helen Hagström.

Borås redo för hästfest
Förra året vann Douglas Lindelöw fredagens 1.50-hoppning och hade chans på bonusmiljonen, men missade. I år kommer han till start med två hästar. Foto: Helena Lundström

Helen Hagström har varit tävlingsledare i alla tio år och även om ambitionerna var höga redan från start hade hon inte vågat tro att tävlingarna skulle bli så bra och eftertraktade nu tio år senare.

– Ambitionen har hela tiden varit att göra de här tävlingarna till något unikt och speciellt som inte ska var likt något annat, förklarar Helen och fortsätter:

– Vi har ju utvecklat tävlingen på olika sätt och testat oss fram. För två år sedan provade vi att göra en internationell tävling, men kände att det var inte riktigt vår grej med de förutsättningar som finns här.

”Hjärnan” bakom tävlingen är en grupp på 6-8 personer som lägger ner en stor del av sin fritid året runt på just den här tävlingen. Svårigheten brukar inte vara att komma på nya idéer, snarare att se till att få plats med allt som man vill ha med.

Vid årets jubileumstävling rider ryttarna om cirka 1,5 miljoner kronor i prispengar. Dessutom kan den som vinner fredagens 1.50-hoppning kamma hem ytterligare 1,5 miljoner kronor om den också vinner söndagens Grand Prix-hoppning.

Upplägget kallas för Celebrationmiljonen och innebär en totalpremie på 2 miljoner kronor för en ensam vinnare i de båda klasserna. För att få ut pengarna måste dock ryttaren skriva på ett avtal med tävlingsarrangören, men vad det avtalet innebär vill inte Helen Hagström berätta.

– Det är en sak mellan oss och fredagens vinnare, säger hon hemlighetsfullt.

Vinnaren av söndagens guldfinal, som rids i 1.45-hoppning får 50 000 kronor för besväret. Samma summa går till den som vinner lördagens 1.40-hoppning, en klass som väckt en del debatt då den är öppen endast för de bästa kvinnliga ryttarna i landet.

– Jag måste säga att vi blev förvånade över den kritik som riktades mot klassen. Jag kan faktiskt inte riktigt förstå varför man reagerar på det sättet, konstaterar Helen Hagström.

Ambitionen var att göra en jubileumsklass och från början fanns tanken att göra en separat klass för manliga ryttare och en för kvinnliga ryttare, men det fanns inte plats för alla klasser och man bestämde sig för att behålla tjejklassen.

– Den här typen av specialhoppningar finns ju på många håll i Europa, så varför kan vi inte ha det här också, undrar Helen.

Ryttarna har dock inte klagat, utan många vill vara med och tävla. Startfältet innehåller många skickliga ryttare, som till exempel Peder Fredricson, Douglas Lindelöw, Stephanie Holmén, Irma Karlsson och Rolf-Göran Bengtsson.

– Det här ju en del i vår utveckling, att hela tiden kolla med ryttarna vad de vill ha för att göra en så bra tävlings som möjligt. Vi försöker fullfölja alla önskemål så långt det går, konstaterar Helen.

Tävlingarna inleds redan på onsdag eftermiddag med en 1.35-hoppning, medan det drar igång på allvar på torsdag med bland annat första kvalet till guldfinalen och invigning.

Helen avslöjar lite detaljer om invigningen som bland annat innehåller käpphästhoppning med tidigare Grand Prix-vinnare, några av papporna som deltog i TV-programmet ”Det stora hoppet” och en skicklig friidrottare som ska hoppa över en häst – i spikskor!

– Han hoppade över en Porsche nyligen, så då tänkte vi att han kan väl hoppa över en häst också, avslutar Helen Hagström.

Här hittar du start- och resultatlistor för tävlingen

Här hittar du live-TV från tävlingen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden