Krönika
24 december 2020 01:20

Bra saker under 2020

LedareRidsports redaktionschef Lena Sellman tycker att 2020 har varit ett riktigt skitår - men kan ändå plocka fram några ljuspunkter. Detta år går till historien där det bland annat beslutats att det både är slut med klippta känselhår på tävlingshästar, samt cylinderhatt på dressyrtävling. Och på nätet har ryttarna blivit mer tillgängliga - inte minst här på Ridsports sajt.

Bra saker under 2020
Lena Sellman, redaktionschef på Tidningen Ridsport. Foto: Elliot Sellman

År 2020 har på många sätt varit ett riktigt skitår, men det finns faktiskt några riktiga ljuspunkter. FEI sätter från årsskiftet stopp för tävlingshästar som fått sina känselhår på mulen och runt ögonen klippta, rakade eller på annat sätt borttagna. Omedelbar diskvalificering om det uppdagas. Äntligen! Det här är tack och lov redan förbjudet enligt svensk djurskyddslag.

FEI har även satt ner foten när det gäller cylinderhatt på dressyrtävling. Det är slut med det från den 1 januari 2021, och förlåt mig alla dressyrryttare som älskar att rida i hatt, men hurra, äntligen! Ridsport har skrivit mängder av artiklar om vilka svåra skallskador ryttare kan drabbas av vid ridolyckor. De drabbar dressyrryttare också. (Härnäst hoppas jag att FEI ska kräva hjälmar med MIPS-system, som skyddar mot sneda islag.)

Heja Göran Åkerström och Anna Thorstenson på FEI:s huvudkontor, som drev igenom den historiska avstängningen!

FEI står också bakom den 20 år långa avstängningen av distansryttaren Abdul Aziz Bin Faisal Al Qasimi som red sin häst tills den störtade med en öppen fraktur i frambenet. Att det kunde hända beror på att hästen utsatts för upprepad och långvarig nervblockad. Heja Göran Åkerström och Anna Thorstenson på FEI:s huvudkontor, som drev igenom den historiska avstängningen!

Dessutom, pandemin har tvingat fram en digital boom i ridsportvärlden. Vi har lärt oss att träna, tävla och titta på tävling på nätet. DressagePower uppger att tusentals tittade på deras final på nätet. Wow, liksom, så många åskådare skulle de aldrig få på plats.

Ryttarna har blivit mer tillgängliga än under ett normalt tävlingsår, synligare på sociala medier och i vår webbserie ”Avsuttet” svarar de dessutom på frågor som vi normalt inte ställer. Läs den.

Men här på webben kommer det att vara full fart varje dag som vanligt, följ oss här!

Årets sista nummer av Ridsport är ute, och nästa kommer inte förrän den 21 januari 2021. Men här på webben kommer det att vara full fart varje dag som vanligt, följ oss här! Med detta önskar jag och mina kollegor dig en God Jul, ett Gott Nytt År och ett betydligt bättre 2021!

#vilyftervarandra
Jag vill hylla Kristin Lára Magnusdottír Helgason som startat feelgood-gruppen ”Gamla SWB Stammar”. Den fullständigt svämmar över av minnen och bilder på gamla hederliga svenska hästar.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden