Sverige
19 februari 2018 12:22

Branddrama på motorvägen för Charlotte Haid-Bondergaard

LastbilsbrandHemresan från tyska Neumünster blev dramatisk för Charlotte Haid-Bondergaard när lastbilen började brinna. Det hela fick ett lyckligt slut, men Charlotte är tydlig med att poängtera vikten av fungerande brandvarnare.

Branddrama på motorvägen för Charlotte Haid-Bondergaard
Hemresan från tyska Neumünster blev dramatisk för Charlotte Haid-Bondergaard. Foto vänsterbilden: Roland Thunholm

I helgen var Charlotte Haid-Bondergaard och tävlade vid världscupmeetinget i dressyr i Neumünster, Tyskland, där hon nådde fina flera fina framgångar med bland annat Roberto Des Frettes. Hemfärden från Tyskland blev dramatisk då en brand startade i lastbilen.
– Det kändes dramatiskt när det hände men det slutade tack och lov lyckligt, berättar Charlotte för Ridsport.

Det var precis när de hade startat resan som Charlotte och hennes man Rasmus började höra ett pipande ljud i lastbilen.
– Men allt är ju elektroniskt numera så vi tänkte inte mer på det, säger Charlotte.

Men när pipandet fortsatte började oron stiga. Först gjorde de ett tvärstopp på motorvägen där Charlotte gick ut för att se om popupen med bodelen var ute. Det var den inte, och resan fortsatte längs motorvägen.
– Sedan kom Rasmus på att det nog kunde vara en brandvarnare, och vi körde in på en rastplats.

Mycket riktigt var det en brandvarnare som pep. Brann gjorde det i utrymmet för hydraulik, som sitter under lastbilen.
– När vi öppnar där ryker det som bara den och det ryker ut olja.

Räddningstjänsten kom snabbt på plats och Charlotte berättar att de fick stor hjälp via lastbilstillverkaren Kettles support via telefon, och det hela kunde lösas på plats. Charlotte tror inte ens att hästarna märkte något av dramatiken.
– Ja kanske när brandmännen var där och slängde in sand och fixade i ordning allt, men hästarna var helt lugna hela tiden och branmännen gjorde ett jätteproffsigt jobb.

Nu är Charlotte oerhört tacksam över att lastbilen var utrustad med brandvarnare även i det hydrauliska systemet.
– Hade vi bara kört vidare vet man inte vad som kunde ha hänt, säger Charlotte, som lätt blir uppskärrad när det kommer till bränder i hästlastbilar. Inte minst för att hennes tidigare tävlingspartner Triviant hade varit med om en brandolycka i en lastbil innan hon köpte honom.
– Den gången var det troligtvis någon som hade kastat in en cigarettfimp som kommit in genom ett öppet fönster i lastbilen.

Att ha många brandvarnare är något som Charlotte är stark förespråkare av, och hon rekommenderar alla som kör med äldre lastbilar att installera flera brandvarnare.
– Sätt in brandvarnare överallt – det är så himla viktigt.
– Ha gärna för många brandvarnare än för få, och se till att sätta i nya batterier när de gamla tar slut, uppmanar Charlotte.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden