Avelsnyheter
25 september 15:20
Ridsportplus

Breedersdomaren: ”Ni förtjänar att behålla de bra hästarna i Sverige”

FälttävlanIdel lovord. Det var vad som levererades av de internationella domarna på Breeders i helgen. "Det finns många hästar jag skulle vilja ta med mig hem," säger brittiska Angela Tucker som dömde sitt andra Breeders.

Breedersdomaren: ”Ni förtjänar att behålla de bra hästarna i Sverige”
Domarna Angela Tucker och Thies Kaspareit under helgens Breeders i fälttävlan. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var Össjös terrängbana som utgjorde scenen för årets Breeders i fälttävlan, och precis som förra året var formatet för 4- och 5-åringarna ett slags ”allt-i-ett” där dressyr, hoppning och terräng gjordes i ett svep. För 6-åringarna var det en tvåstjärnig klass med vanlig bedömning och straffpoäng som gällde.

Det var inte enkelt för ryttarna.

Thies Kaspareit om att visa häst i nerförsbacke.

Storbritanniens Angela Tucker, som själv har tävlat mycket på hög nivå och är en erfaren domare, var tillbaka för andra året i rad. 
– Jag tycker verkligen om det få den här kontinuiteten och jag kan se en stor förbättring jämfört med förra året. Ryttarna har gjort ett bra jobb med sina förberedelser. Jag var imponerat av markarbetet och det var en njutning att se de här unga hästarna i terrängen, säger hon.

– Däremot finns det fortfarande lite att göra när det gäller banhoppningen.

Hennes tyske domarkollega, Thies Kaspareit var inne på samma linje:
–Jag är imponerad av kvaliten och typen på hästarna och av ridningen, säger han.
– Det fanns några riktigt bra hästar hästar i startfältet, men att avgöra om de kommer att kunna gå mästerskap är svårt. Det är så mycket som spelar in för om en häst ska nå hela vägen, säger han. 

Kuperad bana

Även dressyren och hoppningen reds på den kuperade banan, vilket inte uppskattades av alla ryttare som skulle försöka visa sina hästars gångarter i såväl ner- som uppförsbacke. Men domarna tyckte det var positivt.


– Det var perfekt för oss att se kunna hur hästarna hanterar det och balanserar sig. Men visst, det var inte enkelt för ryttarna, säger Thies Kaspareit.

Ta med hem

– Att få se 4-åringar galoppera i balans i nedförsbacke var fantastiskt, och säger mycket om hur hästen kommer att kunna hantera terrängbanor, säger Angela Tucker som gärna hade tagit med sig några av de svenska hästarna hem.
– Ja, det finns många hästar jag skulle vilja ta med mig hem. Men ni förtjänar att behålla de bra hästarna i Sverige och jag ser fram mot att få se några av dem i det svenska laget i framtiden, säger hon. 

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden