Sportnytt
30 oktober 2023 19:07
Ridsportplus

Breedersvinnare såld till USA: ”Bra reklam för svenska fälttävlanshästar”

Internationellt Den unga fälttävlanstalangen är såld till en amerikanska toppryttaren. Samtidigt blickar uppfödaren Therese Örup framåt och vill fortsätta bygga på den framgångsrika stolinjen som Breedersvinnaren kommer från.

Breedersvinnare såld till USA: ”Bra reklam för svenska fälttävlanshästar”
Frida Andersen och Box Como under R&B Eventings unghästchampionat. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Box Como (SWB val f-18 e Jaguar Mail-Iowa, uppf/äg Therese Örup) gick in och vann Breeders Trophy för de 4-åriga hästarna i fälttävlan 2022. Resultatet följdes upp med en andra plats på årets upplaga av Breeders Trophy. Nu är valacken såld till USA, där Will Coleman kommer bli Box Comos nya ryttare.
– Vi får se vad det innebär för Comos karriär, men det är jättekul att ha sålt till en så duktig ryttare som Will. Det ger verkligen Como en chans att prestera, säger Box Comos uppfödare Therese Örup.

Siktet på den internationella arenan

Therese Örup berättar att den första tanken när hon fick samtalet och förfrågan om Box Como var ”Nej!”. Men samtidigt vet hon att beslutet ibland måste tas – hästar måste säljas.
– Sedan är det också så att hästarna måste få komma ut på marknaden, det ger också marknadsföring för min avel, menar uppfödaren som även hoppas kunna inspirera andra svenska ryttare och uppfödare att ge sig ut på den internationella spelplanen.
– Jag tror och hoppas att Como kommer göra bra reklam för svenska fälttävlanshästar också. Det finns inte så många uppfödare, men de som håller på är oftast rätt kunniga. Svenska hästar är bra uppfödda med stora ytor som exempel.

Med en häst stående i Europa finns alla möjligheter att kontinuerligt följa hästarna på relativt nära håll, försäljningen till USA innebär något helt annat. Det är något som Therese Örup tänker inte behöver ha så stor betydelse – Box Como ska ha alla förutsättningar för att nå allra högsta nivå.
– Jag både hoppas och tror att han är en häst som kan och kommer gå hela vägen. Sedan vet man såklart inte, men han har alla förutsättningar.

Nära samarbete

Hemma på Boxholms säteri finns även samarbetspartnern Frida Andersén, som också är den som matchat Box Cosmo under de unga åren.
– Som fyraåring var det mycket som gjorde att Como inte kom till start, tappskor och så. Innan Breeders hann han med en riktigt start. Vi har tagit det långsamt, det verkar han ha trivts med. Samarbetet med Frida är guld värt – inte bara för Como utan alla hästar. Just att vi kan samarbete med ganska gemensam  syn på många saker, det flyter lätt. Det är fantastiskt att få ha en så duktig ryttare i stallet, inte bara på tävling utan Frida är lika duktig hemma med de unga hästarna.

Behåller stolinjen

Framöver kommer Therese Örup fortsätta med blodet Box Como härstammar från, och bygga vidare på stolinjen. Under nästa år sätts Box Comos mamma, Box Compris, i avel efter att ha känt på tävlingsbanan.
– Det har hela tiden varit tanken att ha henne i avel, vi tycker jättemycket om vad vi sett i henne. Som det ser ut betäcker vi med Jaguar Mail igen och sedan kommer vi behålla så många ston vi kan ur den här linjen och bygga på med flera.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden