Sverige
13 oktober 2020 10:15
Ridsportplus

Brister i säkerheten vid in- och utsläpp på tävling

AktuelltVissa tävlingsplatser har bara ett rep vid in- och utsläpp, andra har ingenting. - Vi överdomare måste bli enade i att vi inte accepterar lösningar som inte är säkra, säger överdomaren Johan Hjertberg.

Brister i säkerheten vid in- och utsläpp på tävling
En tunn avspärrning av tävlingsbanan är inte okej. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid hopptävlingar på en plats i södra Sverige nyligen föll Emelin Anderberg av sin häst, som kom lös och sprang ut från banan.
− Vi kom fel i en kombination, jag ville inte hoppa B-hindret men hästen hoppade ändå och jag åkte av, berättar hon.

Den lösa hästen tog sig ut via insläppet, där det fanns en öppen passage.
− Som tur var stod hennes stallkompis vid insläppet, så hon stannade. Annars hade hon kunnat fortsätta ut via framhoppningen till parkeringen. Det var
dessutom en hel del folk som stod i passagen, säger Emelin Anderberg, som inte förstår hur säkerheten kan vara så bristande.
− Vi tänker mycket på hur viktigt det är att ha hjälm och väst, men vad spelar det för roll om min häst kan springa rakt ut och skada sig eller någon annan?

Arrangören kan anklagas för försumlighet

Tävlingsreglementet säger att tävlingsbanan i hoppning ”ska vara omgärdad av väl synlig avstängningsanordning, dock inte med rep eller band. Då tävlande ekipage befinner sig på banan ska in- och utgång vara stängda”.
− Det ska förstås som att hela banan under pågående ritt ska vara stängd med
något annat än rep eller band, säger Robert Solin, nationell samordnare för hoppning på Svenska Ridsportförbundet.
− Om TR inte har följts och en olycka sker, skulle det kunna innebära att
arrangören anklagas för försumlighet om det blir en rättstvist, fortsätter han.

Johan-hjertberg-overdomare
Johan Hjertberg, överdomare.

Bara under september finns uppgifter om flera incidenter där hästar har lämnat tävlingsbanan genom att forcera ett rep, eller som i Emelin Anderbergs fall genom att springa rakt ut.
− Jag kan namnge en rad klubbar som inte följer TR här, och det avgörande är hur vi överdomare hanterar det, säger överdomaren Johan Hjertberg.

Domarkåren måste enas om säkerheten

Han har läst flera överdomarrapporter gällande den aktuella tävlingsplatsen, där säkerheten fått högt betyg och där ingen tar upp bristerna.
− Domar- och överdomarkåren måste bli mer enade i att säga att vi inte godkänner in- och utsläpp som bara består av band eller rep, eller är helt öppet.

Skälet till att tävlingsbanan är öppen eller med bara ett rep vid insläppet är att det ska gå fort och smidigt att släppa in och ut ekipagen.
− Men snabba tävlingar och ett stort antal starter får aldrig sättas före säkerheten, säger Johan Hjertberg.

Fakta

Tävlingsbanan

TR III moment 352

”Banan ska vara omgärdad av väl synlig avstängningsanordning, dock inte med rep eller band. Då tävlande ekipage befinner sig på banan ska in- och utgång vara stängda.”

Disciplinnämnden har i en dom 2018 slagit fast att ”det ska förstås som att banans in- och utgång ska vara stängd under ekipagens ritter och inte under all tid något tävlande ekipage befinner sig på banan i väntan på start, av den orsak att det annars skulle vara omöjligt att släppa in och ut ekipage från banan.”

Som ryttare har man därmed möjlighet att vänta med att starta sin ritt tills in- och utgång är stängda. Viktigt är dock att påkalla domarens uppmärksamhet, så att domaren förstår skälet till att ryttaren inte startar.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden