Veterinärt
4 juni 14:30
Ridsportplus

Byte till bete – en stor omställning för hästen

HästhälsaDet är inte ovanligt med fodergallor och svullna ganascher när hästarna går ut på bete. Men hur ska man veta vad de beror på? Vi talar om fodergallor med veterinär Karl-Henrik Heimdahl

Byte till bete – en stor omställning för hästen
Betesgallor ska inte göra ont. Ett tecken på att något är galet kan vara om hästen är öm i svullnaderna. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ledgallor är ofta foderrelaterade och kommer inte sällan när hästen släppts på gräs. 
– Man har empiriskt sett att foderbyten, inte minst till bete, kan leda till att hästar får reaktioner med ökad ledvätska i kotled och hasled. Det är en övergående process som försvinner efter några veckor när hästen anpassat sig, säger veterinär Karl-Henrik Heimdahl.

Varför sker det här?
– Det är en stor omställning för hästkroppen att gå ut på bete. Hela mag- och tarmkanalen ska ställa om och tarmfloran ska anpassa sig. Då händer det saker i kroppen.

Khheimdahl-lg01-6
Karl-Henrik Heimdahl är leg vet och specialist i hästens sjukdomar. Foto: Lottapictures

Hur syns det att gallorna beror på foder?
– Vanligtvis kommer fodergallor symmetriskt på båda bakbenen, men även frambenen kan drabbas. Det brukar handla om kotleder och ibland om has-leder bak. Om det däremot bara är ett ben som svullnar kan det vara värt att kika närmare på saken. 

Vad kan gallor i ett ben bero på?
– Att hästen får en galla i endast en led är en indikation på att något är irriterat i leden. Då blir cellerna som bildar ledvätskan stressade och producerar mer vätska, något som visar sig i en galla. Det kan handla om inflammation i ledkapseln till följd av till exempel överansträngning, eller att hästen har osteochondros, en rubbning som drabbar skelettbenens tillväxtbrosk. 

Stämmer det att området kring ganascherna kan förändras och svullna vid bete?
– Ja, ibland blir det som riktiga paddor bakom ganascherna, och då kan det störa hästen vid ridning, om man till exempel vill ställa den i nacken och det är för trångt. Men i de flesta fall uppstår inga problem. 

Vad kan svullnader vid ganascherna bero på?
– En del har menat att det kan bero på olika typer av växter som hästarna äter på betet, men det kan också vara att hästen går med huvudet i marken och betar i många timmar som är orsaken. Eller en kombination av båda. Vanligast är att det är spottkörtelområdet som svullnar. 
– Oavsett orsak är det skillnad mellan olika hästar som går på samma bete.  En del har benägenhet att svullna och andra inte. Och det kan komma och gå under säsongen.

Går det att förväxla ganascher som svullnat av bete med något annat? 
– Det kan vara tecken på till exempel spottkörtelinflammation eller kvarka. I sådana fall visar hästen även andra symtom, som feber och nedsatt allmäntillstånd. Det är alltså inte svårt att skilja dem från sådant som uppstår på grund av foder.

Hästar kan bli trötta av att gå på bete,  kan inte hästägaren misstolka det som nedsatt allmäntillstånd? 
– Ja, hästar kan bli ”betesloja”, men om hästen reagerar normalt på olika typer av stimuli finns det inga skäl till oro. Och den som vill vara hundra bör ta tempen på hästen. Det behövs inte undersökning av veterinär i de allra flesta fall, även om man aldrig ska säga aldrig.

Fakta

Gallor och spottkörtlar

  • Gallor är mjuka svullnader som beror på att mängden ledvätska ökat. 
  • Ofta uppstår de i samband med foderbyte. 
  • I de flesta fall är gallor ofarliga, men gallor kan även vara tecken på inflammation eller osteochondros.
  • Gallor kan sätta sig i alla leder. Även slemsäckar och senskidor kan få ökad mängd ledvätska. 
  • Spottkörtlarna (parotides) sitter bakom ganascherna upp mot öronbaserna.
  • Körtlarnas utsöndring av saliv sker bara när hästen tuggar.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden