HästhälsaOsteopati är en teknik som kan hjälpa veterinären att ställa rätt diagnos och hitta störningar som gör att hästen inte använder kroppen optimalt.
Osteopati – med händerna som verktyg
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
En av de veterinärer som gått utbildning i osteopati är Katarina Tegholm.
– Det känns som att ha öppnat en ny dörr att kunna använda sig av den här metoden. Det fungerar mycket bra som ett komplement till mina veterinära kunskaper och blir ett mer utökat sätt att undersöka hästen på, säger Katarina Tegholm.
Oavsett vilken metod som används för att lokalisera en hälta – böjprov, höghastighetskamera, bedövning eller röntgen – så är hältan ofta ett yttersta symtom på att något är fel i kroppen.
Osteopati ger avslappning i muskeln
Grundorsaken till att hästen utvecklat en ledinflammation och blivit halt kan i många fall vara en längre tids muskulära problem som lett till nedsatt funktion och felaktig belastning. När hästen försöker avlasta ett smärtande område minskar den viktiga stötdämpande och stabiliserande funktionen hos muskler, ligament och senor. Därmed blir leden överbelastad. Här kommer osteopatin in, med uppgiften att hitta de grundorsaker som hindrat kroppen från att arbeta funktionellt.
– När en häst skadar sig säger kroppen åt den att blockera det området för att undvika smärta, förklarar Katarina Tegholm. Därigenom kan en muskel bli ständigt kontraherad. Genom osteopati kan jag få till en avslappning i denna muskel och få hästkroppen att arbeta funktionellt igen.
Undersökningen sker på hästens villkor, jag använder hästens egna reflexer.
Osteopati grundar sig på biomekanik och bygger på att kroppen är en enhet där alla delar hänger ihop och är beroende av varandra, att kroppens strukturer och funktion är sammanlänkade.
Det utesluter inte konventionell behandling – om hästen gått länge med en snedbelastning kan ett ledproblem uppkomma och behöva behandlas. Men för att få långvarig effekt måste veterinären hitta de mjukdelar som inte fungerar, annars är risken överhängande att problemet kommer tillbaka.
Undersökningen tar en timme
En osteopatisk undersökning tar närmare en timma att genomföra och är grundlig. Veterinären ser hästen i rörelse genom longering och därefter känns hela hästen igenom. Det ger en bra helhetsbild av hur hästen använder sin kropp och hur den vardagliga träningen påverkar den.
– I samband med palpationen kan jag hitta stelhet och styvhet. Hos de allra flesta hästar finns en spänning i bog eller höft, det är områden som har en stötdämpande funktion. Då kan jag hjälpa hästen att lossa detta, genom att visa i vilken vinkel den kan flytta sitt ben och sedan gör den själv jobbet och sträcker benet i den riktningen. Jag arbetar med små medel och rycker inte eller sliter och drar.
– Undersökningen sker på hästens villkor, jag använder hästens egna reflexer. Det är inte en direkt manipulation, utan jag visar hästen vägen och den svarar på det.
Efter att hela hästen är palperad är den ofta trött och behöver vila en stund. Den ska vila från arbete två dagar efter genomgången och sedan blir det återbesök inom två veckor. Vilan är för att hästarna ska hitta sina nya balanspunkter, våga använda de områden som tidigare varit smärtsamma.
– Det de flesta hästägare vittnar om är att hästen blir piggare, gladare och mer liksidig efter behandling.
Arbetar med ridskolehästar
Osteopati lämpar sig väl för förebyggande insatser. Katarina Tegholm arbetar bland annat med ridskolehästar, vilket utfallit väl. De flesta har någon liten skavank som rättas till på detta sätt och som aldrig behöver utvecklas till en verklig skada. Bland annat undersöks hästarna på Landskrona ridklubb var fjortonde dag.
– Vi tycker det är väldigt bra, säger ridskolechef Nina Persson. Vi lär själva känna våra hästar bättre och alla nya hästar känns igenom ordentligt. På det här sättet upptäcks eventuella spänningar eller mindre åkommor tidigt och behöver inte bli en skada som stänger av hästen lång tid från verksamheten.
Hon berättar om en ponny som inte ville gå fram ordentligt på lektionerna, och där Katarina Tegholm kunde lokalisera en lätt hälta på ena fram genom sin undersökning. Några veckor efter osteopatisk behandling var ponnyn pigg och framåt igen.
– Det känns som friskvård för våra hästar och vi är väldigt nöjda med att kunna förebygga problem, säger Nina Persson. Det är tryggt att det är en veterinär som gör undersökningen och att det sker i hästarnas vanliga miljö, de behöver inte åka till klinik.
Fakta
Rötter från 1870-talet
- Osteopati innebär kunskap om hur skelettet påverkar sjukdom och störning mellan ben, leder, muskler och inre organ. Utövare av osteopati vill med hjälp av olika tekniker lösa upp låsningar och begränsningar i muskler och leder.
- Osteopati har rötter från 1870-talet, då amerikanska läkaren Andrew Taylor Still (1828-1917) insåg att blockeringar i nervsystemet låg bakom en rad sjukdomstillstånd och utvecklade en teknik för att hitta och lossa dessa.
- På häst har det använts sedan 1970-talet, framför allt i Frankrike och Holland.
- Kiropraktik är en utveckling ur osteopati och omfattar mer ledmanipulation.
Hästägaren har ansvar
- För att kunna använda sig av osteopati krävs detaljerad kunskap i anatomi. Det finns flera i Sverige verksamma veterinärer som har gått utbildning i osteopati.
- Hästägare har ett ansvar kring vem som får känna igenom eller behandla deras häst. Det finns en rad yrkesutövare som inte har något godkännande som djurhälsopersonal från Jordbruksverket och dessa arbetar under ”behandlingsförbudet” som bland annat innebär att de inte får ge injektioner, inte utföra operativa ingrepp, inte behandla sederade eller lokalbedövade djur samt att de inte får fördröja kontakt med veterinär eller avbryta pågående veterinärbehandling.
- Massör, equiterapeut samt hästtandvårdare och hovslagare utan godkännande, är exempel på yrken som inte ingår i gruppen djurhälsopersonal.
Fakta
Katarina Tegholm
- Har arbetat som hästveterinär i drygt 20 år och driver ambulerande verksamhet i nordvästra Skåne.
- Har vidareutbildat sig inom kiropraktik, osteopati, hältor och ryggproblem.
- Har ridit inom olika discipliner hela livet och är särskilt intresserad av träning och ett helhetstänk i synen på hästen.
Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på