Dressyr
2 februari 2023 22:01
Ridsportplus

Caroline Darcourt om klättringen: ”Sakta men säkert”

RaketNär Caroline Darcourt, en av beridarna på Lövsta Stuteri, vaknade upp på andra sidan Atlanten under torsdagen var mobilen full av grattis-meddelanden. Det tog ett tag innan Caroline förstod vad hyllningarna berodde på - hennes raketklättring på världsrankningen.

Caroline Darcourt om klättringen: ”Sakta men säkert”
Caroline Darcourt är tillbaka i hetluften, nu med Lord Django. Foto: Emma Stephens, Wellington International

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Efter ett par år med regelbundna ritter i internationell Grand Prix med Paridon Magi, har de senaste åren inte inneburit så många starter på högsta nivå för 41-åriga Caroline Darcourt. Men med Lord Django (HANN val f -10, e Stalypso-Londonderry, uppf Hermann Heeren, äg Lövsta stuteri AB) har hon nu tagit sig tillbaka in i hetluften, något som resulterat i en rejäl klättring på dressyrens världsrankning – från plats 163 till 57 när januari månads resultat är medräknade.

– Jag har inte riktigt koll men jag kan omöjligt tänka mig att jag varit i närheten av den här siffran på världsrankningen tidigare, säger hon med ett skratt, när Ridsport når henne på telefon från Florida.

Anledningen stavas främst Lövsta Stuteris Lord Django, som debuterade i Grand Prix redan som 9-åring med sin tidigare ryttare, polska Ilona Janas. 2020 tog Lövsta-kollegan Tinne Vilhelmson Silfvén ut Lord Django i två Intermediaire-klasser i Florida, innan tyglarna gick vidare till Caroline Darcourt året efter.

Sedan dess har ekipaget jobbat sig upp i klasserna, och de gjorde sin första internationella Grand Prix tillsammans i september. 2023 var det så dags att höja svårighetsgraden, när de kom till start i världscupdressyren i Wellington.

– Det har gått sakta men säkert. Nu känner jag att vi har tagit ett stort kliv utvecklingsmässigt, vi har blivit mycket stabilare och säkrare, konstaterar Caroline Darcourt.

Förvånad över resultaten

Tanken med tävlingssejouren i Wellington är – som vanligt för de lite grönare hästarna – att samla på sig internationell erfarenhet.
– Det är smidigt att ha så här nära till tävling, det blir inte så slitsamt för hästarna.

Men att 2023 skulle starta så pass bra som det gjorde – med resultat över 70 procent i alla Grand Prix-klasser på fyrstjärnig- och världscupnivå- var inget Caroline Darcourt hade förväntat sig.

– Det har varit en dröm för mig att rida över 70 procent och jag trodde inte att jag skulle klara det så pass snabbt. När jag kom ut från küren tänkte jag att skönt, jag klarade det – vi satte alla svårigheter. Men när jag fick 78 procent så kunde jag knappt tro det. Det var långt över förväntan.

”Känner mig ringrostig”

Nu väntar några veckor till av träning och tävling i Florida, innan Caroline Darcourt åker hemåt igen.
– Vi ska försöka göra en plan framåt för Europa, innan var det mer en drömplan men nu blir det lite mer realistiskt. Det är jätteroligt att vara tillbaka men jag känner mig lite ringrostig – det var ett tag sedan jag red på den här nivån.

Caroline Darcourt fanns vid årsskiftet med i landslagets utmanartrupp, men efter de senaste veckornas framgångar i Wellington är chansen stor att hon snart tar klivet upp till landslagstruppen, gruppen med ryttare som håller till strax under yttersta toppen i spetstruppen.
– Allt blir en bonus efter det här, det känns väldigt spännande, konstaterar Darcourt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden