Krönika
22 februari 12:18

Catharina Hansson: ”Finns det någon som älskar ridsport?”

LedareRidsports chefredaktör Catharina Hansson konstaterar att det finns så mycket att älska inom ridsporten – allt från ridskoleryttarens första dressyrtävling till OS-guld i hoppning. De avarter som nu har uppdagats är inte ridsport, utan något helt annat.

Catharina Hansson: ”Finns det någon som älskar ridsport?”
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Alla älskar vi hästar, men vem älskar ridsporten? 

Ingen, skulle man kunna tro, när hästvälfärdsdebatten brakar iväg i fullt sken. 

Men vi älskar ridsporten. Det är ju därför vi är här, det är ju därför vi gör en tidning för er alla var fjortonde dag. 

Vi älskar dressyren, grunden för allt. Nu när det blåser hårt runt dressyrdomare och ryttare skulle man kunna tro att dressyren bara består av rollkurade Grand Prix-hästar. Men dressyr är ju själva fundamentet, det som utvecklar kommunikationen mellan häst och ryttare. Det som bygger upp hästen så att den orkar bära oss människor. 

Dressyr är en LB på ridskolan, där hästen går ”ö.t.” men ekipaget äntligen får till den perfekta galoppfattningen vid F. Dressyr är ett ridpass på en blöt grusvolt, när man får det rätta flytet i övergångarna. Dressyr är känslan när hästen hittar nya muskler i sin kropp och lyfter dig. Dressyr är att gråta av rörelse på läktaren när man får njuta av en kreativ och vacker kür i perfekt harmoni. 

Vi älskar hoppningen. Hoppning är att se vår ”humla” till ponny studsa i raketfart över fyrtiocentimetershinder. Hoppning är att känna hur magen slår en volt när en unghäst trycker av från marken med den där särskilda kraften som avslöjar stor talang. Hoppning är, för oss svenskar, OS-guld, VM-guld, EM-guld. En historisk framgångssaga som vi får uppleva under vår livstid.

Vi älskar fälttävlan, den helhetsprestation som krävs och den glädje och energi som hästarna visar i terrängen. Och vi älskar fler discipliner än så, även om vi inte har resurser att skriva om allt. 

Vi älskar inte det som görs med tvång och vi älskar inte när en ryttare tappar det. Vi älskar inte skräckfilmer med plågade hästar. Men för oss är det inte heller ridsport. Det är djurplågeri, det är något annat.

 Men #viälskarridsport.

Kom till Ridsports foajémonter på Scandinavium nu under Gothenburg Horse Show! Ridsports chefredaktör Catharina Hansson och andra Ridsportmedarbetare finns på plats. Passa på att tycka till, önska reportage och tipsa oss.
Och: Var med och tävla och tagga #vialskarridsport!

• • • •

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden