LedareÄr det risken att bli utsatt för elaka kommentarer, som gör att tävlandet minskar i Sverige? Ridsports chefredaktör Catharina Hansson efterlyser ett snällare klimat både på tävling och sociala medier.
Catharina Hansson: Vill fler tävla om alla blir snällare?

Varför minskar tävlandet? Det första svaret är att folk har inte råd. Det andra svaret är att man inte har råd. Men det handlar om mer än så. Även när räntorna går ner och plånböckerna fylls på kommer tävlingsarrangörerna fortsatt att få kämpa för att fylla sina klasser.
Något som har hänt under de senaste åren är att vi har nya generationer som lever under en allt större press att alltid visa upp en perfekt yta. Rädslan för vad som sägs på läktaren eller i sociala medier är större än glädjen i att tävla.
Hellre lägga ut ett klipp med tre perfekta språng hemma på instagram än riskera en ofördelaktig ögonblicksbild från tävlingsbanan.
Och det här gäller inte bara barn och unga, långt upp i åldrarna finns samma oro, samma upplevelser. Det är bara att se vad som händer när en femtioplussare lägger upp en film med sig själv och sin häst i en förment ”snäll” Facebookgrupp. Kommentarer om vikt, sits, hästens form, utrustningen haglar ända tills den stackars ryttaren tar bort filmen och går ur gruppen. Att då exponera sig på en tävlingsbana känns långt borta.
Då känns det tryggare att bara åka på träning privat eller i små grupper eller på sin höjd starta i pay and ride eller pay and jump.
Men kanske har också vår syn på hästen ändrats. Ingen ryttare har väl någonsin önskat att åka ut och ge sin häst en dålig upplevelse på tävling, men känslan för vad som kan vara dåligt har förändrats.
Idag är det otänkbart (för de flesta, tyvärr inte för riktigt alla) att åka ut på tävling och hamna i konflikt med sin häst inne på banan. Man vill varken utsätta sig själv eller hästen för den stressen.
Men det är svårt att träna på att tävla hemma. Till sist måste man ut i hetluften. En utmaning för Sveriges ridklubbar är kanske att skapa snällare tävlingsplatser och snällare klasser.
Sedan ska alla vi andra bara se till att vara snällare mot varandra.
Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Den publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på