Avelsnyheter
20 maj 2018 06:18

CatOki och Citruz utmärkte sig på Gotland

Ungponnytest RomaklosterÅrets första ungponnytest har genomförts. På Gotland blev det två utmärkelser – en till 3-årige CatOki och en till 4-årige Citruz.

CatOki och Citruz utmärkte sig på Gotland
Ridponnyhingsten Citruz blev dagens högst bedömda ungponny på Gotland. Visare är Anna Jansson-Bergqvist. Foto: Marika Jonsson/SWB Gotland

Vid SWB Gotlands unghästtest vid Sunderbys ridanläggning i Romakloster arrangerades också 3-årstest och kvalitetsbedömning för ponnyer i SPAF:s regi.

Totalt visades fyra ponnyer fördelat på en 3-åring och tre 4-åringar. Hoppdomare var Susanne Axén, och övriga siffror sattes av Elisabeth Ljungstorp.

CatOki russ hingst 127 cm e OkiDoki-John Russ, uppf Marita Havdell. 127 cm 8 7 8 8 9 7 = 47 poäng, utmärkelse
Russhingsten CatOki var dagens enda 3-åriga ponny och han belönades med gångartsutmärkelse. Foto: Marika Jonsson/SWB Gotland

Två gångartsutmärkelser delades ut – en vid 3-årstestet och en vid kvalitesbedömningen. Bland 3-åringarna var det russhingsten CatOki (e OkiDoki) som belönades. Han fick 8-9-7 i gångartssiffror och totalt 47 poäng vilket räckte till gångartsutmärkelse. CatOki visades Jessica Havdell som även fick uppvisningspris bland ponnyvisarna.

Bland 4-åringarna var det oerhört jämna siffror och alla tre 4-åriga ponnyer tilldelades åttor rakt igenom på de tre första bedömningsgrupperna. Även gångartsbetygen vid exteriörbedömningen var mycket jämna på alla tre. Det var gångartsbetygen under ryttare som siffrorna skiljde sig lite, och där belönades ridponnyvalacken Citruz med åttor på allt utom på traven där det blev en sjua. Totalt blev det 7,87 poäng för Citruz i gångartsbetyg vilket betyder en gångartsutmärkelse.

Citruz är uppfödd och ägd av Gerd Jansson, som även fött upp Citruz mamma. Gerd berättar att några av Citruz fördelar är att han är en trevlig individ som är lätt att jobba med.

Härstamningsmässigt är han är en av få avkommor till den isabellfärgade ridponnyhingsten Geld MW – bruksprovsvinnare bland ridponnyerna 2010. Mamma till Citruz är en ridskoleponny på Sunderby Gård, Sally Mac Ness, som har mycket dressyrmeriterade welshhingsten Ekelunds Nalle som pappa och ett SWB-sto e Jaguar-Gaspari som mamma.
– Vi har fått många frågor om vi inte kan ta ett föl till på Sally Mac Ness, berättar uppfödaren och ägaren Gerd Jansson, men i dagsläget finns inga planer på det.

På Sunderby Gård finns i dagsläget 54 hästar och ponnyer, och bara fyra av dem är inte egenuppfödda. Stor vikt läggs på individernas temperament, och både hästar och ponnyer ska kunna gå både i ridskoleverksamheten och samtidigt kunna tävlas.
– De är bra hästar som folks ska kunna utbilda sig på, förklarar Gerd.

Citruz reds vid kvalitetsbedömningen mycket förtjänstfullt av 14-åriga ridskoleeleven Meja Jensen.
– Eftersom det är barn och ungdomarna som ska rida ponnyerna sedan vill vi inte att de ska visas av unghästutbildare, utan vi vill visa att våra ponnyer kan ridas av alla.

 

Preliminära resultat SPAF:s 3-årstest för ponnyer, Romakloster 19 maj 2018

Ponnyer med minst 47 poäng

GÅNGARTSTALANGER

CatOki russ hingst 127 cm e OkiDoki u Soja e John Russ, uppf/äg Marita Havdell. 8 7 8 8 9 7 = 47 poäng, utmärkelse

 

Preliminära resultat SPAF:s kvalitetsbedömning för ponnyer, Romakloster 19 maj 2018

Ponnyer med minst 7,5 poäng
Inom parantes gångarts- respektive hoppdomarens poäng

GÅNGARTSTALANGER

Citruz svensk ridponny val 148 cm e Geld MW u Sally Mac Ness e Ekelunds Nalle, uppf/äg Gerd Jansson. (8 7 8 8) = 7,87 poäng, utmärkelse

HOPPTALANGER

Citruz svensk ridponny val 148 cm e Geld MW u Sally Mac Ness e Ekelunds Nalle, uppf/äg Gerd Jansson. (7 8) = 7,50 poäng

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden