Hästägartips
11 september 2021 10:29
Ridsportplus

Citrondoften håller insekter på avstånd

Ridsport testarEn gul silikonbricka som luktar citrus att hänga på hästen för att jaga bort bitande insekter, kan det vara något?

Citrondoften håller insekter på avstånd
Stoet som fick citronellabrickan var hårt angripen innan och inget annat hade hjälpt. En månad med brickan och hon är fortfarande minst insektsbiten i hagen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Therese Bjerketorp på Stuteri Nådhammar utanför Mölnbo satte fast brickan i grimman på två av sina hästar som går ute dygnet runt på bete. Den ena hade snart skalat av sig sin grimma på okänd plats, men den andra har fortfarande grimman på, en månad senare. Therese kan se en klar förbättring, jämfört med andra ston i samma hage.

Brickan går att fläta in i manen eller svansen men Therese var orolig att hästarna skulle gnugga bort dem och fäste dem i stället på grimman.

Den häst som fortfarande har hänget kvar togs in från betet en vecka före midsommar och var då ganska illa åtgången av insekter.
– Vi provade allt möjligt för att hjälpa henne och visst kan allt vi satte på innan ha haft en kvardröjande effekt senare. Men jag anser ändå att hon blev bättre när vi släppte ut henne igen med citronellabrickan på, säger Therese, som är positivt överraskad eftersom hon inte riktigt trodde på produkten innan hon testat den.

”Det hjälper absolut”

Hon satte silikonbrickorna på de två värst angripna hästarna.
– Det hjälper absolut, det ser jag framför allt fram på bogen där hon som har den kvar var väldigt angripen. Nu är hon mycket mindre angripen än de andra på samma bete. Kanske att det skulle ha ännu bättre effekt om man hade satt på det ännu tidigare på säsongen.

Nu har det suttit i en månad och verkar fortfarande ha effekt.
– Det enda som stör är att jag tycker att hon ser ut som en ko med den där gula brickan, skrattar Therese.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Hiss! Något har den gjort som varit av godo för hästen, den saken är helt klar, säger Therese.

 

Fakta

NAFOff Citronella tag

Vad? NAFOff Citronella tag. Silikonhänge med citronellaolja.

Funktion? Doften av citron ska hålla bitande insekter på avstånd. Rekommenderas av tillverkaren för både ridning och hagvistelse.

Pris? Säljes i 2-pack för 179 kronor och uppåt.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden