Sportnytt
23 juli 2021 17:18
Ridsportplus

”Då förklarar Maria att så är det inte alls…”

RadiosportenHan är förmodligen den ende som kallar H&M All In för ”Pantern” och liknelserna när han refererar är ofta helt makalösa. Vi har snackat med radiosportens Christian Olsson.

”Då förklarar Maria att så är det inte alls…”
Trots hans brist på rätt terminologi och att han inte varit särskilt vass på ridsport, har häst-Sverige tagit Radiosportens kommentator Christian Olsson till sitt hjärta. Foto: Johan Elmander

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nu är det bara ett par veckor kvar tills OS drar i gång. Och det är ännu färre dagar tills Christian Olsson ska vara på plats i Tokyo.

Hur har förberett dig?
– Det har varit äventyrligt med tanke på hur situationen är nu med covid. Det har varit svårt att förbereda sig. Det bästa sättet är att se och bevaka de stora tävlingarna i Göteborg och Falsterbo och så. Normalt sett är det så jag har kontakt med sporten och dem som tävlar, men så har det inte varit nu. Jag har ringt en massa extra samtal till förbundskaptener och aktiva och frågat hur läget är.

Du brukar säga att du inte ”kan” ridsporten. Vad innebär det i ditt jobb?
– Jag ställer mycket frågor till vår expertkommentator Maria Gretzer. Till exempel tycker jag det ser så klumpigt ut i landningar efter hinder, och i piruetter tycker jag det ser ut som om hästen håller på att stegra sig hela tiden. Då förklarar Maria att så är det inte alls…

Kan det du beskriver som okunskap vara någon fördel?
– Kanske. Jag pratar förmodligen från en nivå som merparten av dem som lyssnar är på, då jag inte riktigt har terminologin.

Du har refererat ridsport från OS i London och Rio. Tydligaste minnen?
– De tydligaste minnena från London är hur glad Sara Algotsson Ostholt var över att hon INTE vann guld. Hon hade ju guldet ända tills hon rev sista hindret i hoppningen. Ändå var hon så obeskrivligt glad. Jag menar – hur många gånger i livet kommer hon vara så nära att ta ett OS-guld? Dessutom tyckte jag att jag refererade så dåligt och var förtvivlad, men sedan visade det sig att referatet fick mycket uppskattning.
– Och så minns jag hur japanen som ledde efter dressyren åkte av i terrängen, att hans skyddsväst löste ut och hur han låg där och sprattlade och inte kom upp.
– Det tredje minnet är Lisen Bratt Fredricsons avtrillning när hennes Matrix blev som tokig när han fick se statyerna inne på banan. Och så efteråt fick vi veta att han var rädd för statyer. Det förstärkte min känsla av att det händer grejer inom ridsporten.
– Från Rio är mitt bästa minne Peder Fredricsons silver med ”Pantern”. Det var ju så himla bra och lite orättvist att han som enda felfria genom mästerskapet inte vann. Och så minns jag kulorna som hittades inne i presscentret som låg inne i ett militärt området. Osannolikt.

Vad tänker du om svenskarna i Tokyo?
– Det ska bli spännande att se hur lagtävlingarna påverkas av att de är tre i lagen och allas resultat räknas. Jag tror Sverige har chans på lagmedalj i hoppningen. Och nu när Malin Baryard Johnsson ser ut att ha hittat en etablerad hög nivå med H&M Indiana tror jag hon har en liten chans på individuell medalj.

Fakta

Christian Olsson

Image
Christian Olsson Foto: Johan Elmander
  • Namn: Christian Olsson
  • Ålder: 55 år.
  • Bor: I Göteborg.
  • Gör: Är kommentator på Radiosporten.
  • Familj: Fru och tre barn.
  • Aktuell: Radiosportens kommentator av ridsporten på OS i Tokyo.
  • Kuriosa: Har drivit eget företag med uthyrning av akvarium till offentliga miljöer. Är fortfarande intresserad av akvariefiskar och är en hejare på deras latinska namn.
  • Första gången: Christian Olssons första mästerskap som kommentator i ridsport var EM i hoppning i Madrid 2011 där Rolf-Göran Bengtsson tog guld. Han åkte dit som en del av sin förberedelse för OS i London och bokade först biljetter till fel EM – det i dressyr i Rotterdam.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden