Hoppning
1 oktober 2021 08:00

Dags för Nations Cup-final – första rundan går fredag kväll

Nations CupMed start idag fredag vankas det stor nationshoppningsfinal i Barcelona. Sverige har ett starkt lag på plats med inte mindre än två OS-medaljörer i startgroparna. Här hittar du allt du behöver veta för att följa kampen om den åtråvärda finalbucklan.

Dags för Nations Cup-final – första rundan går fredag kväll
Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W rider i Barcelona (arkivbild). Foto: FEI/Christophe Taniere

Finalen i Longines FEI Jumping Nations Cup avgörs den 1-3 oktober och för åttonde året i rad står CSIO Barcelona som värd. Många deltävlingar har ställts in på grund av pandemin och det innebär att alla nationer i Europaligans division 1 automatiskt är kvalificerade till finalen. Totalt 19 nationer från hela världen kommer att slåss om den åtråvärda titeln, som Irland kammade hem 2019. Henrik von Eckermann, Fredrik Jönsson, Evelina Tovek och Peder Fredricson vann då lagbronset åt Sverige.

Den här gången är det OS-guldmedaljörerna Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann samt EM-ryttarna Angelica Augustsson Zanotelli och Rolf-Göran Bengtsson som ska försvara de svenska färgerna. I truppen ingår även Angelie von Essen, som nyligen red två felfria rundor i Aachens nationshoppning.

Klasser och regler

Varje lag tar med fem ryttare totalt, fyra rider första omgången som går under fredagen över 1,60-hinder. Förbundskapten har rätt att ändra laguppställningen efter första omgången.

I söndagens final deltar de åtta bästa lagen från första omgången. Alla lag startar om från noll fel, fyra ryttare rider grundomgång, de tre bästa räknas, och vid omhoppning startar endast en ryttare som representerar hela laget.

Första omgången och finalen går att följa live via SVT Play – se sändningstider här under. SVT:s Maria Wallberg kommenterar tillsammans med hoppexperten Lotta Björe.

Även SVT24 sänder Nations Cup, mellan klockan 20.00 och 22.30.

Preliminärt tidsprogram

Fredag 1 oktober
20.00 Nations Cup Final – första omgången
SVT Play sänder 19.50-23.00

Lördag 2 oktober
21.00 Nations Cup Final – Challenge Cup (B-final)

Söndag 3 oktober
15.00 Nations Cup Final – totalfinal
SVT Play sänder 14.50-17.00

Start- och resultatlistor
Länk till SVT Play
Longines FEI Jumping Nations Cup – regler
Arrangörens hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden