Avelsnyheter
5 juni 2020 06:25

Dags för ungponnytester

SPAF:s ungponnytesterTill helgen smygstartar SPAF:s ungponnytester, och även om det inte blir någon ungponnyfinal i år rullar bedömningarna på under sommaren och tidigt under hösten. Här hittar du listan med årets alla bedömningsplatser.

Dags för ungponnytester
Tezla hade en enastående säsong som 3-åring. Nu visas hon vid årets första kvalitetsbedömning för ponnyer. Foto: Yvonne Karlsson

Nu drar SPAF:s ungponnytester igång. Först ut är SWB Gotland som erbjuder 3-årstest och kvalitetsbedömning för ponnyer i samband med sina unghästbedömningar i Sjonhem. Ponnyerna går på söndag och det är fyra ponnyer anmälda till 3-årstestet och en ponny anmäld till kvalitetsbedömningen.

Sedan blir det två bedömningar i augusti innan säsongen avslutas med en riktigt tjock helg då det går fyra bedömningar. Ungponnyfinalerna som i år skulle arrangerats 19-20 september i Vetlanda är inställda på grund av coronapandemin (läs mer här), vilket betyder att inga deltagande ponnyer i år kvalificerar sig till något championat.

SPAF:s ungponnytester är öppna för avelsvärderingsgrundande ponnyer med raskod som tillhör SPAF, och dessa är gotlandsruss, connemara, new forest, welshponny, welsh mountain, welsh cob, welshponny av cobtyp, welsh partbred, anglo welsh, shetlandsponny, dartmoor, exmoor, kaspisk häst och svensk ridponny. Även övervuxna ponnyer som tillhör dessa raskoder ska beredas plats vid bedömningarna.

Nyhet att 6-åriga fölston får starta

5-åriga ston som haft föl som 4-åringar får starta vid kvalitetsbedömning i klass för 4-åringar – detta förutsatt att avkomman är registrerad. Från och med 2020 får även 6-åriga ston som haft föl starta i klass för 5-åriga hästar.

För att erhålla utmärkelse vid 3-årstest ska ponnyerna komma upp i minst 47 poäng totalt, och ingen delpoäng får vara under sju av de betyg som ingår i slutpoängen. För hopptalanger ska båda hoppbetygen vara lägst åtta, och för gångartstalanger ska minst två av betygen vara lägst åtta.

För att erhålla utmärkelse vid kvalitetsbedömningen som 4-åring (eller 5-årigt fölsto) ska ponnyerna komma upp i minst 7,5 slutpoäng och ingen delpoäng får vara under sju av de betyg som ingår i slutpoängen. För hopptalanger ska båda hoppbetygen vara minst åtta, och för gångartstalangerna ska minst en delpoäng vara åtta.

De 5-åriga ponnyerna (och 6-åriga fölston) får utmärkelse som allroundtalanger, och där ska slutpoängen vara minst 8,0 och ingen delpoäng under sju.

Rapporteringen ingår i Ridsports låsta material

Ridsport rapporterar som vanligt från alla bedömningsplatser. Ungponnytesterna ingår i Ridsports låsta material, vill du skaffa ett abonnemang till Ridsport Plus kan du läsa om hur du gör här. Om du är prenumerant men har tappat bort dina inloggningsuppgifter hittar du på den sidan även uppgifter om vem du kontaktar för att få hjälp.

SPAF:s ungponnytester kommer 2020 att arrangeras på följande platser:

  • 6 juni Sjonhem, SWB Gotland
  • 8 augusti Norrtälje, Roslagens Ponnyavelsförening
  • 23 augusti Åstorp, Nordvästa Skånes Hästvänner
  • 5 september Grevagården, Skaraborgs Ponnyavel
  • 6 september Rockneby, Sydöstra Sveriges Ponnyförening
  • 6 september Bollerup, Österlens Hästvänner

Samtliga arrangemang erbjuder både 3-årstest och kvalitetsbedömning.

Bedömningsreglemente 3-årstest ponny
Bedömningsreglemente kvalitetsbedömning ponny

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden