Distansritt
26 november 2022 17:06

Därför får Förenade Arabemiraten arrangera VM i distansritt

Kontroversiellt beslutNästa VM i distansritt ska arrangeras i ett land som ägnar sig åt sport washing, och som dessutom varit avstängt från internationellt tävlande i distansritt. Nu förklarar FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström hur FEI tänkte.

Därför får Förenade Arabemiraten arrangera VM i distansritt
FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström. Foto: FEI

Det är Dagens Nyheter som har bett FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström förklara hur ett land som Förenade Arabemiraten kan få arrangera VM i distansritt, efter att ryttare, tränare och arrangörer av distansritt i den delen av världen blivit dömda för olika brott mot hästvälfärden vid upprepade tillfällen.

Orsaken, säger Göran Åkerström, är VM-anläggningen Boudheib.

– Det har varit stora problem i Förenade Arabemiraten – och förbundet har varit avstängt – men det är stor skillnad mellan olika organisatörer. Boudheib är något helt annat och unikt, säger han.

Grundare av VM-anläggningen Boudheib International Endurance Village (BIEV) var Sultan bin Zayed Al Nahyan som även var vice premiärminister i Förenade Arabemiraten.

– Han var en shejk som valde att gå en helt egen väg i väldigt nära samarbete med några av världens bästa veterinärer, säger Göran Åkerström till Dagens Nyheter.

FEI har haft stort inflytande över bansträckningen, och en underlagsexpert kommer att skickas dit för att kontrollera banan före VM.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden