Sport
8 mars 2019 18:10

Stora namn invalda i ridsportens nya Hall of Fame

UtmärkelseEn namnkunnig kvintett som har betytt mycket för ridsporten och Gothenburg Horse Show är de första att väljas in i Gothenburg Horse Shows Hall of Fame. När det gäller vilka hästar som ska väljas in är det ridsportfansen som själva får avgöra det genom röstning.

Stora namn invalda i ridsportens nya Hall of Fame
Lasse Parmler väljs postumt in i GHS Hall of Fame. John Whitaker väljs också in. Här syns han på Milton som har chans på att bli inröstad. Foto: Krister Lindh och Roland Thunholm

John Whitaker, Rolf-Göran Bengtsson, Louise Nathhorst, samt Lars (postumt) och Liz Parmler är de första att väljas in nya Gothenburg Horse Shows Hall of Fame.

Hedersutmärkelsen Hall of Fame skapades första gången för omkring 100 år sedan i USA. Inom ridsporten finns en Wall of Fame i Aachen, och även en Walk of Fame med hästskor som representerar berömda hästar.

Gothenburg Horse Show har sedan 1977 samlat världens bästa ekipage inom hoppning och sedan också i dressyr. Inför världscupfinalerna i april har arrangören skapat GHS Hall of Fame för att hylla profiler som har betytt mycket för evenemanget under tävlingarnas första 25 år.  I juryn ingår GHS-representanterna Tomas Torgersen, Wiveka Lundh och Matilda Ljungberg samt hästsportsjournalisten Cecilia Lönnell.

Allmänheten röstar på hästar

Även framstående hästar ska hyllas och fokus är i år på de första 25 upplagorna av GHS 1977-2001. Juryn nominerar hästarna och urvalet görs av allmänheten genom en nätomröstning. En häst som väljs in i GHS Hall of Fame ska ha utmärkt sig på Gothenburg Horse Show och tagit medalj i internationella mästerskap.

Nominerade hoppning: Baloubet du Rouet, Big Ben, Boomerang, Calypso, Dollar Girl, Gladstone, Milton, Ratina Z, Tinkas Boy.

Nominerade dressyrhästar: Bonfire, Corlandus, Fabienne, Ganimedes, Walk on Top.

De första som väljs in

Gothenburg Horse Shows Hall of Fame

Wfjd3ljhm1etlb68geq9

Hoppning:

John Whitaker; levande legend som bara var 23 år gammal då han våren 1979 med Ryan’s Son slutade på femte plats i historiens första världscupfinal som då hölls på Scandinavium. Med hoppfenomenet Milton vann han – som titelförsvarare från året innan – världscupfinalen i Göteborg 1991 och Göteborg Trophy både 1987 och 1990. Har dessutom vunnit över 20 EM-, VM-, och OS-medaljer, inklusive individuellt EM-guld 1989.

Rolf Göran Bengtsson; blev 1996 med Paradiso den första svensken i tävlingens då 20 år långa historia som lyckats vinna Göteborg Trophy. Vann 2005 åter samma klass med Grandina. Rolf-Göran blev 2011 också första svensk att vinna EM-guld, är den hittills ende svensk som toppat världsrankningen i hoppning, och har fler världscupkvalsegrar än någon annan svensk, åtta stycken. Har dessutom vunnit två OS-silver.

Dressyr:

Louise Nathhorst; blev i Göteborg 1998 med Walk on Top den hittills enda svensk som vunnit en världscupfinal i dressyr. Vid finalen året innan tog de brons. Louise och Walk on Top vann också både EM- och VM-brons i lag för Sverige. Louise har dessutom ytterligare två lagbrons från EM och OS med andra hästar. Sjufaldig svensk mästare som idag är framgångsrik tränare.

Profiler:

Liz och (postumt) Lasse Parmler (1943-2016). Var 1977 två av nyckelpersonerna i skapandet och senare utvecklingen avGöteborg Horse Show. Det var i samarbete med Clarebergs Ridklubb och ridskola, som de också byggt upp och drev. Lasse var GHS första tävlingsledare. Han kom också att själv vara med i de internationella klasserna och vara speaker för SVT:s bevakning av tävlingarna.

De invalda i GHS Hall of Fame kommer att hyllas vid en högtidlig ceremoni på lördagskvällen den 6 april, innan Gothenburg Trophy. I tillägg kommer profilerna att uppmärksammas genom en fotoutställning i anslutning till huvudentrén, som pågår hela meetinget.

Källa: GHS pressmeddelande

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden