Sportnytt
5 maj 2020 13:01
Ridsportplus

De första ungdomstävlingarna på gång – men arrangörer tvekar

Nytt format/uppdaterad20 startande per klass, långa pauser mellan klasserna, och maximalt tio funktionärer inklusive domare och banbyggare. Att göra en ungdomstävling inom ramen för 50-regeln ställer höga krav och ger klent ekonomiskt överskott. Men nu är de första tävlingarna öppna för anmälan.

De första ungdomstävlingarna på gång – men arrangörer tvekar
I början av juni arrangeras tävlingar i både hoppning och dressyr enligt det nya regelverket för ungdomstävlingar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Är det säkert? Och är det ekonomiskt försvarbart? Det är två frågor Skedala Ridklubb i Halland brottas med. Klubben har planer på en hopptävling första helgen i juni enligt de nya reglerna för ungdomstävlingar.

    − Ser man det ekonomiskt, så är det tveksamt. Det är knappt så det är försvarbart att arrangera, men ungdomarna är tävlingssugna, säger Ewa Gunnarsson i klubben.

    Styrelsen har sista ordet om arrangemanget, och har ännu inte beslutat om det blir tävling eller inte. *

    Vill vara innovativa

    I Norrahammar-Tabergs Ridklubb i Småland har styrelsen precis gett grönt ljus. 6-7 juni blir det ponnyhoppning enligt det nya regelverket, och propositionen kom ut på tisdagsförmiddagen.
    − Det är kul att vara lite innovativ och hitta lösningar i tuffa situationer, säger Albin Bolin, hoppdomare och engagerad i Norrahammar Tabergs Ridklubb.

    Tävlingarna delas upp så att ponnyerna får komma kategorivis. Först är B-ponnyekipagen välkomna att hoppa två klasser, därefter C-ponnyer och slutligen D-ponnyer.
    − Vi lägger en timmes paus mellan de olika kategorierna, så tävlingsdagen kommer nog att vara mellan klockan 9 och 17.30, konstaterar Albin Bohlin.

    Hårda begränsningar

    Varje ryttare får ha med sig en person, och antalet funktionärer begränsas till tio personer.
    − Om någon ryttare kommer med en extraperson får vi skicka hem en funktionär.

    Med andra ord: Extrapersoner är inte välkomna. Bara banbyggare, överdomare och domare tar tre av funktionärsplatserna. Därefter är parkeringsvärd ett måste.
    − Jag räknar med att det bara får vara två funktionärer på banan, vid sidan av banbyggaren, säger Albin som själv gör en ideell insats som domare.

    Om någon ryttare kommer med en extraperson får vi skicka hem en funktionär

    Stockholms Ponnyklubb genomför tre dagars ponnydressyr första helgen i juni, och propositionen är precis publicerad. Pytt Hamberg, som också är landslagsledare för ponnydressyren, är en av arrangörerna.
    − Vi kommer att begränsa hur tidigt ekipagen får komma före sin start, och alla får åka hem direkt efteråt. De får protokollen via sms och priserna skickas per post, säger hon.

    En dressyrtävling samlar inte lika många starter som en hopptävling, men det kommer ändå att läggas pauser mellan klasserna så att det aldrig blir mer än 50 personer på tävlingsplatsen.

    Uppmanar till engagemang

    − Det gäller att läsa alla anvisningar och tänka igenom flödesscheman, säger Pytt Hamberg som inte tvekar en sekund på varför klubben vill arrangera tävlingen.
    − Det är så många barn och unga som längtar ut och vill prova sina färdigheter. Det känns roligt att kunna erbjuda dem en tävling.

    Men blir det inte orättvist att några få kan få tävla medan andra inte får chansen?
    − Den som vill tävla får helt enkelt engagera sig ideellt i sin klubb. Vill du tävla, så vänd dig till din förening och se hur du kan bidra till att det blir en tävling, säger Pytt Hamberg.

    SvRF:s anvisningar

    Detta gäller vid ungdomstävling

    Ur Svenska Ridsportförbundets anvisningar för ungdomstävlingar

    Deltagarna får vara max 18 år, dvs födda 2002 eller senare.
    Tävlingarna ska hållas utomhus och upptagningsområdet för tävlingen får enbart vara det egna distriktet, alternativt högst 10 mils radie från tävlingsplatsen till ryttarens hemadress i TDB. 
    Innan propositionen godkänns ska riskbedömning enligt Folkhälsomyndighetens mall göras, och det lokala smittskyddet ska kontaktas. Kontakten med smittskyddet görs av distriktet.
    Det lokala smittskyddets rekommendation är avgörande för om tävlingen kan godkännas. 
    Ryttare kan åtföljas av en medhjälpare per häst. Undantag kan göras för sportkörning.
    Högst 50 personer inklusive funktionärer får vistas på tävlingsplatsen samtidigt. Arrangören ska se till att inga andra än tävlande, en medhjälpare/häst samt funktionärer vistas på tävlingsområdet. Alla övriga ska genom arrangörens försorg nekas tillträde.

    Arrangören måste självmant ta bort anmälda ryttare med adress i TDB utanför tävlingens upptagningsområde.

    Försök säkerställa att ryttarna får den hjälp de behöver på framridningen utan att medhjälparna samtidigt behöver trängas framme vid framhoppningshindren.

    Ha inte prisutdelning. Eventuella priser kan hämtas i sekretariatet eller skickas per post.

    Undvik uppstallning, övernattning och camping.

    Viktigt att alla funktionärer är informerade och får en chans innan tävlingen att få svar på frågor och funderingar så att de känner sig trygga med gällande rutiner.

    Anvisningarna i sin helhet finns på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

    Expandera

    Smittskyddet avgör

    Även Kongahälla Ridsällskap i Bohuslän planerar en ungdomstävling i dressyr.
    − Vi tänker oss en start per ekipage, både för att ekipagen kan åka hem efter sin ritt och för att fler ska få chansen att tävla, säger Torbjörn Attnäs i tävlingssektionen.
    − Vi får också se var vi kan slimma, för att hålla nere antalet funktionärer.

    Att ändå försöka arrangera en tävling tycker han känns angeläget.
    − Vi vill inte att ungdomarna ska tappa gnistan, och alla intäkter behövs till klubben. Men sedan är det smittskyddsläkaren som har sista ordet. Säger de nej, så blir det inget.

    *Sedan artikeln publicerades har styrelsen i Skedala Ridklubb gett klartecken till tävlingen, som nu är öppen för anmälan.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden