Tre hästföretagare efterlyser en friskolereform inom svensk ridsport. De vill underlätta för privata näringsidkare att driva ridskola, ordna tävlingar och ordna kompetensutveckling i samverkan med Svenska Ridsportförbundet.
Debattörer vill ha friskolereform
De tre som skrivit det öppna brevet företräder alla olika hästföretag. De trycker bland annat på att hästnäringen är en växande bransch i den tätortsnära landsbygden och i huvudsak består av kvinnor som företagare. ”Det är hög tid att hästnäringens aktörer får samma och rättvisa förutsättningar. Dagens situation är otidsenlig. I ett flertal kommuner finns nu fler privata ridskolor än föreningsdrivna.” skriver de.
De ställer många frågor i sitt brev, som fortsätter: ”I dag är det inte möjligt för hästföretagare att driva ridskola, ordna tävlingar eller ens ordna kompetensutvecklingi samverkan med Ridsportförbundet. Ridsportförbundets system är endast öppet för ideella föreningar. De av Ridsportförbundet utsedda banbyggare och domare vågar oftast inte samarbeta med företag, för att de är rädda att det kan bli problem? På vilket sätt gynnar det näringen? På vilket sätt leder det till fler arbetstillfällen inom hästnäringen?
I Sverige 2016 är inte längre driftsformen avgörande för vem som kan vara huvudman för skolor och sjukhus. Det är få människor som reflekterar över vem som är juridisk huvudman när man går in i ett Apotek för att hämta ut sin medicin, när man går in i en skola eller ett sjukhus.
Om hästnäringen ska kunna fortsätta utvecklas som en näring borde Ridsportförbundet genomföra en friskolereform och öppna för fler driftsformer för ridskolor och tävlingar än ideella föreningar. Det är dags att se fler aktörer inom ridsporten som incitament för bättre kvalitet, utveckling och förnyelse. Det är beklagligt att det fortfarande 2016 inte råder samma förutsättningar för företag som föreningar.
Inom ramen för LRFs satsning på att utveckla näringen ”LRF Häst” har näringsfrågan runt ridskolor och tävlingar fallit bort. För oss företagare inom hästnäringen undrar vi fortfarande vad som hände med näringen när LRF valde Ridsportförbundet som huvudsamarbetspartner? Under 2015 åkte Ridsportförbundet runt i Sverige tillsammans med LRF och talade med politiker om hästnäringens utvecklingsmöjligheter, dock inte när det gäller ridskolor och tävlingar. I Västra Götaland var inte ens branschföreningen inbjuden.
Det är dags att hästnäringen (oavsett huvudmannaskap) för stall, ridskolor och tävlingar utvecklar en gemensam branschstandard med etiska- och djurhållningsregler, lagkrav, kvalitetskrav, utbildningar, fortbildningar mm som rör branschens alla grenar.
I likhet med friskolereformen som genomfördes i Sverige 1992, borde exempelvis öppna jämförelser kunna vara ett utmärkt verktyg för konsumenter inom ridsporten. Det ligger i allas intresse att t.ex etiska regler, kvalitetskrav och lagkrav ska vara styrande för såväl aktiviteter som anläggningar inom hästnäringen.”
Brevet är underskrivet av Maria Kjellberg, Tjuvkil Mellangård, Maggan Hammarberg, Hammarbergs Gård, och Jessica Nordin, Vena Dressyrcenter.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på