Sverige
2 juli 2023 09:33
Ridsportplus

Deras hästar döda i tågolycka: ”En chock”

OlyckaPå lördagens eftermiddag fick Anna Nilsson på Jursta gård utanför Ösmo ett telefonsamtal som är alla hästägares mardröm. "Jag trodde inte det var sant," säger hon om beskedet att hästar från hennes gård hade dödats i en tågolycka.

Deras hästar döda i tågolycka: ”En chock”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/den-belitsky

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var på lördagens eftermiddag som nyheten om att tre hästar dött i en tågolycka vid Ösmo i Nynäshamn spreds i flera lokala medier.

  Det hade gått snabbt, det fanns ingen tvekan om det.

  Anna Nilsson.

  Totalt handlade det om sju hästar som hade rymt från en beteshage en bit från Jursta gård.
  – Det är fruktansvärt. Jag trodde inte det var sant, säger Anna Nilsson på Jursta gård.

  Det var tre unghästar som dog; en 1-åring som ägdes av Anna Nilssons mamma samt två 2-åriga hingstar som ägdes av Martin Georgou och var inhyrda på bete.

  Flocken hade flyttats till den aktuella beteshagen på fredagen och sågs till vid 11-tiden på lördagens förmiddag – alltså bara några timmar innan olyckan hände.
  – Vid elva var allt lugnt. När vi kom dit efter att polisen ringt var staketet trasigt på flera ställen, vi tror att hästarna kan ha blivit skrämda av något.

  Polisen ringde

  Polisen ringde vid 14.30-tiden och enligt de första uppgifterna därifrån handlade det om att tre hästar hade blivit påkörda och att två var döda.
  – Det var en en chock. Vi bor inte jättenära tågspåret, men det här betet ligger lite närmare spåren. Att hästarna skulle rymma och springa åt det hållet trodde man inte, utan man tror ju att de springer hemåt i så fall, fortsätter Anna Nilsson.

  Hon ringde genast nödslakt och tog sig till tågspåret. Där hittade hon alla tre hästarna döda en bit från spåret och det var tydligt att de hade dött direkt.
  – Det hade gått snabbt, det fanns ingen tvekan om det.

  De döda hästarna togs om hand av nödslaktbilen, dessutom fanns polis och personal frånTrafikverket på plats vid olycksplatsen.

  Släkt till GP-häst

  Den hästen som ägdes av Anna Nilssons mamma var nära släkt till Anna Nilssons Grand Prix-häst Rolecz. Hans lillasyster var mamma till 1-åringen.

  Nu väntar en del praktiskt efter olyckan, som kontakter med försäkringsbolag och Trafikverket.
  – Personer som har varit med om liknande har hört av sig med råd och så. Det blir en del att ta tag i.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden