Sverige
26 april 2021 15:00
Ridsportplus

”Det är ett tillfälle att bygga en annan relation med hästarna”

HästpromenaderGöteborgs Fältrittklubb har börjat med söndagspromenader för hästar och ryttare, och har kölista varje söndag. "Många sitter lite isolerade hemma nu, och när vi är i stallet för att rida lektion finns det inte tid att umgås med hästarna på det sätt som vi gör under promenaderna", säger Cia Hultcrantz från föreningen om det stora intresset.

”Det är ett tillfälle att bygga en annan relation med hästarna”
Ut på tur – i ur och skur. Foto: Cia Hultcrantz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Cia Hultcrantz på Göteborgs Fältrittklubb, som har börjat med söndagspromenader för hästar och ryttare

Varför är era hästpromenader så poppis?
– Många sitter lite isolerade hemma nu, och när vi är i stallet för att rida lektion finns det inte tid att umgås med hästarna på det sätt som vi gör under promenaderna. Det är ett tillfälle att bygga en annan relation med hästarna, utan att vare sig häst eller människa behöver prestera.

Cia-hultcrantz-foto-bert-leandersson
Namn:
Cia Hultcrantz arrangerar hästpromenader i Göteborgs Fältrittklubb. Foto: Bert Leandersson

Hur kom ni på detta?
– Jag arbetar med rehab av både hästar och människor, och jobbar ideellt med rehab av hästarna på GFRK. Ibland vill jag ta ut en rehabhäst på promenad men alla hästar vill inte lämna flocken. Sedan började jag prata med en annan medlem som tyckte att hon satt still för mycket, och så fick vi klartecken av ridskolechefen att prova med promenaderna.

Ni kallar det hästmys och ryttarfys, men blir det inte mer mys än fys?
– Det är faktiskt både och. Vi har slingor på åtta–nio kilometer i delvis kuperad terräng, i början flåsade vi en del i uppförsbackarna, men inte i dag. Och vi brukar ha en ledarponny som sätter upp god fart.

Kostar det något?
– Nej, och det är nog en anledning till att det är populärt, med kölista varje söndag. Enda kravet är att du är medlem och hästvan. Det handlar också om att vi vill ge något tillbaka till våra underbara ridskolehästar.

Vad pratar ni om under promenaderna?
– Allt. Om livet, om hästarna och om verksamheten i klubben. Frågor ställs som man inte hinner ställa annars, och nya idéer föds. Dessutom lär människor känna varandra och träffa hästar som kanske inte brukar gå med på deras lektioner.

Har ni flera idéer om ny verksamhet?
– Ja, min nästa tanke är att fortsätta med rehab för människor genom hästterapi.

Fakta

Starta hästpromenad

  • Växla upp: Börja i liten skala så att både hästar och människor vänjer sig. Maximalt nio hästar är sedan lagom för att inte ledet ska bli för långt.
  • Välj rätt hästar: Lugna hästar är en fördel, pigga hästar skolas in successivt. Para också ihop människa med häst på ett lämpligt sätt.
  • Utforma rundan: Vi har tre olika rundor som alla tar 1,5-2 timmar att gå.
  • Tänk säkerhet: Våra hästar har träns, och benskydd om de brukar ha det. Människorna ska vara 16 år eller äldre, alternativt ha med en hästvan förälder eller annan vuxen, ha hjälm, handskar och bra skor.
  • Packa ryggsäcken: Jag har extratyglar, grimma och en förbandslåda med. Hittills har jag inte behövt använda förbandslådan.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden