Avelsnyheter
29 oktober 2020 13:54
Ridsportplus

”Det är lätt att dras med om man har en talangfull häst”

Breeders TrophyDetta coronaår har haft en positiv effekt på de unga hästarna - det tycker i alla fall hoppryttaren och breedersvinnaren Sandra Carlsson. Anledningen kan vara att ryttarna har tränat mer och tävlat mindre. "På sikt tror jag också att det är bra att det inte är så många stora tävlingar för unghästar i år", säger Sandra.

”Det är lätt att dras med om man har en talangfull häst”
Sandra Carlsson på Prince (SWB val f -16 e Singular LS La Silla-Cortus, uppf/äg Ahorses Ridcenter AB). Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hallå där Sandra Sandra Carlsson, hoppryttare och B-tränare, som vann Breeders för 4-åringar med Prince.

Hur tycker du att coronaåret med färre tävlingar har påverkat de unga hästarna?
– Jag tycker att det bara har varit positivt för dem, det har inte alls påverkat dem negativt – tvärtom. Det såg vi till exempel på Breeders. Trots att det inte var något kval så var de hästar jag såg överlag väl förberedda för uppgiften.

Hur har teamen kring hästarna kunnat förbereda dem när stora delar av säsongen före Breeders var utan tävlingar?
– Många har åkt och tränat på öppen bana och ridit pay-and-jump i stället för att tävla. Och då är det ofta lite lugnare förutsättningar än på tävling, man har kanske kunnat ha med sin tränare och det hjälper ju också till. Det har inte varit något dåligt alternativ för hästarna.

Kan en förklaring till att coronaåret har varit positivt för de unga hästarna vara att ryttare har tränat mer och tävlat mindre?
– Ja, så tror jag att det kan vara. Många tränare har haft mycket fler träningar än de brukar.
– En annan sak som jag tycker är viktig, i alla fall för 4-åringarna, är att de ska ha sin vila och få gå på sommarbete. Det är många gånger då polletten trillar ner för dem. Det är därför jag inte har ridit Falsterbo med någon 4-åring tidigare, då har tävlingen legat precis när mina unghästar går på bete. I år var Falsterbo senare.
– På sikt tror jag också att det är bra att det inte är så många stora tävlingar för unghästar i år. Det är lätt att dras med om man har en talangfull häst. Men jag tycker inte att unghästar kan gå allt, man måste välja.

Fakta

Sandra 
Carlsson

Namn: Sandra Carlsson.

Ålder: 37.

Bor: Värnamo.

Aktuell: Tog valacken Prince till seger i Breeders Trophy för 4-åriga hopphästar.

Meriter: Hoppade även hem 4-årsklassen med Prince i Falsterbo i augusti.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden