Avelsnyheter
4 oktober 2020 16:23
Ridsportplus

Sandra Carlsson om sin prins: ”Han har så lätt för sig”

BreedersHan föddes samma dag som artisten Prince dog. I år har valacken Prince dominerat sin årgång och slog till med att vinna Breeders för 4-åriga hopphästar i Flyinge på lördagen. Både hans ryttare Sandra Carlsson och Breedersdomarna berömde hästens kvaliteter efter segern. Läs vad de och de andra ryttarna på pallplats säger om söndagens final här.

Sandra Carlsson om sin prins: ”Han har så lätt för sig”
Prince verkade trivas med uppmärksamheten vid prisutdelningen tillsammans med Sandra Carlson efter 4-årsklassen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Prince (SWB val f 2016 e Singular LS La Silla x Cortus, uppf/äg Ahorses Ridcenter AB) vann klassen för 4-åringar i Falsterbo i somras. Under Breeders höll han i sin ledning och vann tillsammans med Sandra Carlsson efter en runda på söndagen där han visade sin samarbetsvilja och hinderklokhet.

Han är lika självsäker som han ser ut. Sandra Carlsson om Prince. 

– Han har mycket av det vi vill se hos de moderna hästarna som ska gå de stora klasserna, sa domarna Henrik Ankarcrona och Mikael Nolin om valacken.

– Han är så lätt att arbeta med, säger Sandra Carlsson.
– Det här är hans första start sedan Falsterbo och hans första inomhustävling i livet. Han skulle följt med på en inomhustävling inför detta, men då var han lite förkyld så det blev inte så.

Princes mamma Nora är även mamma till Iggy Pop som Sandra har tagit en av sina tidigare Breederssegrar med.
– Nora härstammar från Greta Garbo som pappa Björne inte kom överens med, fortsätter Sandra Carlsson som har tagit en handfull segrar i Breeders totalt.

Björne Carlsson är en välkänd profil med många roller i ridsportens Sverige och har stor betydelse för Sandra Carlssons satsning och framgångar.

Framgångsrikt team

I teamet kring ryttaren finns också en annan stark svensk ryttarprofil genom Maria Gretzer som bland annat äger Prince pappa Singular LS La Silla.
– Det är jätteviktigt för mig att ha ett team omkring mig för att alla bitar ska fungera. Jag fick barn för två år sedan och har efter det styrt om lite mer till att satsa på unghästarna, säger Sandra Carlsson som är stationerad på familjegården utanför Värnamo.

Familjen Carlsson döper sina uppfödningar efter artister, och när Prince föddes var det samma dag som artisten Prince dog.
– Så namnet var ganska självklart, säger Sandra Carlsson om den självsäkre och självmedvetne 4-åringen.
– Han är lika självsäker som han ser ut.

I familjen finns också två helsyskon till Breedersvinnaren – ett som är fött i år och ett som är två år.

Equestrian Sport
Sandra Carlsson jublar efter sin Breedersseger med Prince. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Domarna Henrik Ankarcrona och Mikael Nolin hade mycket positivt att säga om finalhästarna. Foto: Roland Thunholm

Domarteamet var nöjda med kvaliteten på finalhästarna, i synnerhet topptrion.
– De tre topphästarna här är alla jätteduktiga och kompletta hästar, säger Henrik Ankarcrona.

Sam’s Sienna (SWB sto f 2015 e Common Sense-Santa Cruz VDL, uppf Liselotte och Torgny Karlsson, äg Liselotte Karlsson) reds till en andraplats av Annie Lienau.

– Jag har ridit henne sedan i januari och har hästen i träning hos mig. Jag vet inte planerna framåt, nu ska hon få ganska lång vila, säger Annie Lienau.

Familjehäst trea

Hipster (SWB val f 2016 e Corporal VDL-Cornetto, uppf Cecilia och Jörgen Ohlsson, äg Stora Vörta Gård AB) och Caroline Ohlsson blev trea. Hipster är en familjeuppfödning som ryttaren har känt sedan han var nyfödd.
– Jag har ridit hans mamma och mormor, men kom inte så bra överens med hans mamma, Men han har ärvt sin mammas hoppförmågan och otroligt bra ridbarhet, han är lyhörd, säger Caroline Ohlsson som pluggar på juristprogrammet i Lund.
– Vad som händer med honom och mig beror ju lite på vart jag tar vägen efter mina studier och så där, fortsätter hon.

Bra temperament

Mikael Nolin tyckte att den aktuella årgången 4-åringar står sig stark jämfört med tidigare.
– Särskilt temperamentsmässigt så har de varit väldigt bra säger han.
– Och alla de här tre topphästarna har varit väldigt fokuserade på hindren och sin uppgift.

Henrik Ankarcrona vill särskilt framhålla avspändheten hos vinnarhästen.
– Han har det så naturligt i sig, den där naturliga avspändheten som man kan sakna i bland. Den är viktig och gå ju arbeta upp lite grann, men om den finns med där från början är mycket vunnet, säger förbundskaptenen.

Resultat

Championatet går att följa direkt via Equisport (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i hoppning – referat, intervjuer, bilder och filmer (19)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden