Avelsnyheter
2 oktober 2020 17:10
Ridsportplus

De går vidare till 5-åringarnas final med testridning

BreedersNu är det klart vilka 5-åriga hopphästar som ska göra upp om titeln i Breeders och testridas av holländaren och tidigare världsmästaren Jeroen Dubbeldam i morgon, lördag. En av dem är Björn Svenssons Conte di London F. "Det känns jättespännande," säger Björn Svensson.

De går vidare till 5-åringarnas final med testridning
Björn Svensson och Conte di London F på Breeders. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var 53 5-åriga hästar som tog sig an finalomgång 2 i Flyinges stora ridhus på fredagens eftermiddag.

Hästen är van att ha andra ryttare på ryggen. Min faster rider turridning med honom tre gånger i veckan. Björn Svensson inför testridningen. 

Det handlade om en 1,20-bana, designad av Peter Lundström och som gav de unga hästarna en del att fundera över, bland annat linjen med hinder 6-8 där första hindret kom snabbt ur sväng och sedan var det distanserna fyra och sex galoppsprång mellan nästa två. Hinder 8 hade en vattenmatta under sig.

– Det var kanske framförallt det att första hindret kom så fort ur sväng som gjorde det svårt, analyserar ryttaren Björn Svensson, Åby Ridklubb, som red den högst bedömda hästen, Conte di London F (SWB val f 2015 e London-Orlando, uppf Eva Gudmundsson, äg Peter Falk och Björn Svensson).

”Enkel och okomplicerad”

Conte di London F fick totalt 18,4 poäng och domarna tryckte på att hästen löste uppgifterna enkelt.
– Jag själv tycker han är enkel och okomplicerad att rida. Han gör jobbet själv, är smart och läser av situationer själv hela tiden, säger Björn Svensson som är unghästutbildare och bor utanför Norrköping.

Han köpte in sig i valacken för ett år sedan, men har haft honom i träning sedan han var tre och hoppade till sig två nior på treårstestet.

Närmast efter Conte di London F slutade Novak (SWB hingst f 2015 e Singular LS La Silla-Ulrich Z, uppf Goce Ralewski, äg Goce Ralevski), som visade fin teknik och inställning under Österlens Ridklubbs Linnea Ericsson-Carey. Det blev 18,2 poäng.

Tätt efter med 18,0 p var Ramsbergs Vincent L 1397 (SWB hingst f 2015 e Diabeau van de Heffinck-Favorit Ask, uppf Ramsbergs Gård och Anna-Greta och Per-Inge Högberg, äg Leif Medin), riden av Isa Hjortsäter, Hagens Ridsportförening.

Två avkommor

Magic Park har två avkommor i finalfältet genom Magic’s Anna och Magic Lady.

Det blir tredje gången som den tidigare världsmästaren Jeroen Dubbeldam, Holland, sitter upp på de 5-åriga finalhästarna i Breeders.

– Det känns jättespännande att se vad han tycker. Hästen är van att ha andra ryttare på ryggen. Min faster rider turridning med honom tre gånger i veckan, säger Björn Svensson.

Equestrian Sport
Isa Hjortsäter och hingsten Ramsbergs Vincent L 1397 hoppade till sig en finalplats. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Linnea Ericsson-Carey och Novak fick näst högst poäng i fredagens omgång för 5-åringar.  Foto: Roland Thunholm

Han äger ytterligare en häst tillsammans med Peter Falk.
– Framtiden med finalhästen? Tja, det är ju unghästutveckling jag arbetar med så det det är ju en begränsad tid jag har hästen. Men jag planerar att ha honom ett tag till, säger Björn Svensson.

Testryttaren betygsätter

Lördagens testridning går över 1,25-hinder och är öppen rör de tolv högst bedömda hästarna från fredagens omgång.  Vid likaplacerade avgör betyget för teknik och förmåga. Är även detta lika för tolfteplacerade går alla dessa hästar till lördagens final och testridning av Jeroen Dubbeldam.

Testryttaren sätter två betyg för varje häst – ett för ridbarhet och ett för utvecklingsbarhet och framtidsutsikter. Det totala resultatet från fredagens omgång och lördagens final blir hästens slutpoäng.

Startlista, lördagens final

Resultat

Breeders går att följa via  Equisport (betalkanal)

Regler, Breeders 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i hoppning – referat, intervjuer, bilder och filmer (19)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden