Avelsnyheter
4 oktober 2020 12:43
Ridsportplus

Jeroen Dubbeldam: ”Upp till ryttaren att hitta rätt knappar”

BreedersHolländske världsryttaren Jeroen Dubbeldam har sagt sitt: "Jag är imponerad över kvaliten på finalhästarna." Så sammanfattade han sin känsla efter lördagskvällens testridning av de 5-åriga finalhästarna i Breeders på Flyinge. Han tror också att det här året med pandemi och inställda tävlingar kan ha betydelse för hans upplevelse av finalhästarna.

Jeroen Dubbeldam: ”Upp till ryttaren att hitta rätt knappar”
Jeroen Dubbeldam motiverade väl varför han satte de betyg han gjorde på hästarna under testridningen. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

47-årige Jeroen Dubbeldam är en av världens mest meriterade hoppryttare. Karriären tog riktig fart 2020 med ett OS-guld i Sydney, Australien. Medaljen togs tillsammans med hästen De Sjiem som nu har fått ge namn åt den verksamhet som världsryttaren bedriver i Weerselo, Twente, i Holland. 

Det är verkligen upp till ryttaren att kunna lyssna på hästen, förstå den och hitta rätt knappar. Jeroen Dubbeldam.

På lördagen testred han de 5-åriga finalhästarna i hoppning på Breeders för tredje året i rad. Och han uttryckte samma tankar om Sveriges bästa 5-åriga hopphästar i år som tidigare i år.
– Jag är imponerad över kvaliten på finalhästarna. De är väl utbildade och förberedda. Ni är professionella här i Sverige, säger han.

På grund av den pågående pandemin och restriktionerna som följer i dess spår blev det en lång dag på Flyinge under lördagen. Jeroen Dubbeldam satt av den sista av de tolv finalhästarna strax före 23.30 på kvällen och sedan väntade fotografering och presskonferens.

Lyssna på hästen

Under testridningen förklarade han sin filosofi när det gäller utbildning av unga hästar och använde ofta den häst han för tillfället satt på som exempel.
– Det är verkligen upp till ryttaren att kunna lyssna på hästen, förstå den och hitta rätt knappar. För mig som har ridit så många hästar går det nog snabbare att hitta knapparna än för någon annan, sa han under testridningen.

Hans egen karriär fortsatte med bland annat dubbla VM-guld 2014 och dubbla EM-guld 2015 – då tillsammans med  Zenith SFN N.O.P (KWPN val f 2004 e Rash R- Fuego du Prelet). Han är därmed den siste som tog VM-guld genom en så kallad hästbytarfinal. Detta var i franska Caen 2014. Holländaren var tippad av många som favorit innan mästerskapet – just för sin vana att rida många olika hästar.

Liksom vid tidigare års testridning återkom Jeroen Dubbeldam flera gånger till hur viktigt det är att en häst ger honom bra en bra känsla. ”Jag vill inte känna någon tvekan från hästen när den tar av från marken. Den ska inte heller tappa fart över hindret, jag vill känna att hästen tar mig över hindret. Jag vill inte heller behöva motivera hästen att hoppa. Och så vill jag att hästen tittar själv efter avsprångspunkten”, sa han efter förra årets testridning.

– Segerhästen gav mig den bästa känslan här i år, säger Jeroen Dubbeldam.

Ridsport
Godkände hingsten Mr Vain GJ vann 5-årsfinalen 2018 och testreds då av Jeroen Dubbeldam. Foto: Roland Thunholm
Dubbeldamvikinghästak
Jeroen Dubbeldam och Viking Hästak vid finalen med testridning för 5-åringar 2019. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Jeroen Dubbeldam berömde de svenska hästarna och deras utbildning även 2020. Arkivbild: Roland Thunholm
Conte Di London F_dubbeldam
Conte di London F bjöd på några fina språng och fick 8,5 poäng för sin teknik av testryttaren. Det räckte hela vägen till seger i Breeders för 5-åringar i hoppning 2020. Foto: Roland Thunholm

I år upprepade han också budskapet att inte tjata på de unga hästarna om de inte förstår något, till exempel galoppombyten.
– Ignorera problemet ett tag. Om du fortsätter att träna och träna blir hästen ofta vara frustrerad och förstår inte, sa han.

Systematisk

Han var väldigt lugn och systematisk under testridningen på lördagen. Han gav hästarna en chans att lära känna honom och hans hjälper i trav innan han började galoppera och så småningom hoppa. Testridningen utstrålande både en metod och ett lugn, och flera av ryttarna intygade att Jeroen Dubbeldams beskrivning av deras hästar stämde väl överens med deras egen bild av hästen.

Tidigare år har 5-åringarna gjort sina tre Breedersdagar utspritt över fyra dagar, alltså haft en vilodag under provet. I år fick de gå tre dagar i rad.

Visar inställningen

Men om det var anledningen till att några hästar blev lite trötta och tomma i slutet av testridningen låter Jeroen Dubbeldam vara osagt.
– Det måste inte ha med det att göra. Vi har ju haft ett konstigt år i år med lite tävlingar, och unga hästar behöver tävla för att bli starkare, säger Jeroen Dubbeldam.

För bedömningens skulle behöver det inte heller vara någon nackdel att hästarna blir lite trötta på slutet, menar han.
– Det kan vara så att det är då det verkligen visar sig vilken inställning hästen har till sitt arbete, om de vill och försöker ändå, säger han.

Fakta

Jeroen Dubbeldam

Ålder: 47 år.
Bor: Weerselo, Holland.
Gör: Driver hoppstallet De Sjiem, internationell hoppryttare och coach.
Meriter: Individuellt OS-guld 2000 med De Sjiem, VM-guld i lag och individuellt 2014 med Zenith FN, EM-guld i lag och individuellt 2015 med Zenith FN.
Aktuell: Testryttare av de 5-åriga finalhästarna i hoppning under SWB Equestrian Weeks.

Resultat

Championatet går att följa direkt via Equisport (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i hoppning – referat, intervjuer, bilder och filmer (19)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden