Avelsnyheter
3 oktober 2020 17:49
Ridsportplus

Casanova Hästak stal showen: ”En superkänsla”

BreedersSom DWB-registrerad får han inte vara med och tävla i Breeders. Men det hindrade inte Casanova Hästak från att ta för sig när han vann 7-åringarnas första runda under Breeders i hoppning på lördagen. "Han blir bara bättre och bättre," säger den godkände hingstens ryttare André Brandt.

Casanova Hästak stal showen: ”En superkänsla”
André Brandt och Casanova vann klart när 7-åringarna hoppade i gång på Breeders. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De 7-åriga hopphästarna hade sin första finalrunda i Flyinge på lördagen. Det handlade om en 1,35-hoppning i två faser.

Han bli bara bättre och bättre och starkare och starkare.André Brandt om Casanova.

Godkände hingsten Casanova Hästak (DWB f 2013 e Cosmeo-Diamant de Semilly, uppf Carsten Carstensen, äg  Hästak AB) har väckt uppmärksamhet och skapat rubriker ända sedan han blev högst bedömda 3-åring i hela Sverige 2016. Då var han redan godkänd för avel i Danmark.

2018 var han den mest använde hingsten i SWB-aveln med ungefär 200 ston och året därefter gick han unghäst-VM. 2018 var hingsten egentligen såld till USA, en affär som dock inte blev av.

SWB Stallion Trophy

Nu är han alltså på plats i Flyinge för att visa upp sig. Han och André Brandt gick ut som nummer 10 i det 27 ekipage stora startfältet. Hingsten startar i SWB Stallion Trophy då han inte är registrerad i SWB.

Hingsten var säkerheten själv i första fasen förutom ett islag i insprånget i tvåkombinationen där det blev lite darr på en bom. När André Brandt sedan både lade upp tempot och hittade korta vägar på banan i omhoppningen svarade 7-åringen upp bra och var väl med på noterna både när det blir avsprång lite nära hindren och hoppning snett över hinder för att tjäna tid.

”Lätt att svänga”

– Ja, han är med på allt och är lätt både att svänga och rida framåt på, säger Hästaks beridare André Brandt som har ridit hingsten sedan 2019.

Ekipaget gick i mål med en tid som var ungefär fyra sekunder snabbare än den som tidigare ledaren Sofia Farman Zetterman och titelförsvararen, försiktige Copernicus (SWB val f 2013 e Camaro M-Cortus, uppf Peter Lindgren, äg Farman Showjumpers AB).

– Casanova ger en superkänsla, säger André Brandt som själv har ett sto dräktigt med hingsten.

Trimmat på

Casanova har haft runt 100 ston i år, han har också hunnit med att vinna en 1,40-hoppning.
– Jag har inte gjort något speciellt, bara trimmat på som vanligt. Han bli bara bättre och bättre och starkare och starkare, säger André Brandt som har fler hästar på Breeders, bland annat två 4-åringar till final.

Equestrian Sport
Joel Andersson och Norma Dean.
Equestrian Sport
Pontus Westergren och Hästkullens DiMarabou.

Bland SWB-hästarna lyckades Joel Andersson/Norma Dean (SWB sto f 2013 e Fighting Alpha-Almeto Z, uppf Carola Åkesson och Anders Vickman, äg Sofiedal Avel och unghästcenter) bäst med två felfria faser och en tid som var knappt 2,5 sekunder långsammare än Casanovas.

Många felfria

Titelförsvararen Copernicus blev fyra och Pontus Westergren/Hästkullens DiMarabou trea.

15 ekipage levererade två felfria rundor.

De 18 främst placerade i lördagens klass går vidare till söndagens final över 1,40-hinder. Där börjar ekipagen om från noll.

Resultat

Championatet går att följa direkt via Equisport (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i hoppning – referat, intervjuer, bilder och filmer (19)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden