Avelsnyheter
4 oktober 2020 12:01

Fjärde gången gillt för känsliga Diarado’s Rose

BreedersHon har varit i Breedersfinal varje år sedan hon var fyra. I år räckte Diarado’s Rose ELiTH hela vägen till seger i Breeders när hon och Magnus Jacobson vann Breeders för 7-åriga hopphästar som enda dubbelnollan. "Detta är första segern i Breeders och det betyder massor för oss," säger segerstoets ägare och uppfödare Lisa och Emma Thim.

Fjärde gången gillt för känsliga Diarado’s Rose
Diarado's Rose ELiTH och Magnus Jacobson under ärevarvet. Foto: Roland Thunholm

Det var en väl tilltagen finalbana över 1,40-hinder som väntade de 7-åriga finalhästarna i Flyinge på söndagens förmiddag.

Det är en känslig individ. Man måste ta väl hand om henne. Magnus Jacobson om Diarado’s Rose ELiTH.

Ekipagen hade tolv hinder med 15 språng att ta sig an. Banan testade hästarnas uppmärksamhet, kapacitet, försiktighet och förmåga att klara olika typer av distanser där ryttarna var tvungna att välja antal galoppsprång. Det var bara tre Breedershästar som höll nollan i grundomgången.

Shane Carey var först ut med Callisto KS (SWB val f 2013 e Cabachon-Berlin, uppf Stall Kristineberg AB, äg Stall Karupslund AB) och var visserligen snabb – men en bom föll.

Nollade säkert

Förra årets trea, Magnus Jacobson/Diarado’s Rose ELiTH (SWB sto f 2013 e Diarado-Cardento, uppf/äg Lisa, Emma och Kjell-Åke Thim), var nästa ekipage ut. Stoet såg ut som säkerheten själv och nollade.

Titelförsvararen Copernicus (SWB val f 2013 e Camaro M-Cortus, uppf Peter Lindgren, äg Farman Showjumpers AB) och Sofia Farman Zetterman försökte verkligen att utmana. Valacken hoppade lika imponerade som när han vann Breeders förra året, men det blev ett nedslag och en tid som räckte till en tredjeplats.

– Vad jag tänkte när jag rev? Skit, så klart. Det var mitt fel, vi kom för långsamt in i kombinationen, säger Sofia Farman Zetterman.

Equestrian Sport
Diarado’s Rose ELiTH visade både kapacitet och försiktighet under Magnus Jacobson i finalhoppningen. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Lisa och Emma Thim flankerar sin Breedersvinnare Diarado’s Rose ELiTH. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Casanova Hästak deltog inte Breeders men fick klassens största applåder efter en imponerade omhoppning under André Brandt. Det blev seger i SWB Stallion Trophy för Tingsrydsekipaget. Foto: Roland Thunholm

Magnus Jacobson har ridit Diarado’s Rose ELiTH på Breeders sedan hon var fyra år och hon är hos honom på heltid. Stoet har varit i final varje år sedan hon var fyra.
– Det är en känslig individ, hon är lite mötesskygg och har respekt för andra hästar. Man måste ta väl hand om henne. Hon trivs bäst utomhus, säger ryttaren som har samarbetat med stoets uppfödare och ägare några år och äger en halvbror till Diarado’s Rose ELiTH.

Tagit över efter morfar

Lisa och Emma Thim bor i Fjälkinge utanför Kristianstad och har tagit över sin morfar Karl Anders Olssons hästmaterial som gett vinnare av Kungakannan och godkända hingstar.
– Nu har vi både en dressyr- och en hopplinje, totalt ett 20-tal hästar och alla är släkt med Diarado’s Rose, berättar systrarna.
– Detta är första segern i Breeders och det betyder massor för oss. Och hon ska definitivt vara kvar hos Magnus.

De närmaste planerna för topptrion är oklara.
– Planen är att det inte finns någon plan, säger Shane Carey som lämnar  Callisto KS till ägarna direkt efter Breeders.
– Nästa år är de ju åtta år och blir stora på riktigt, jag hoppas kunna starta Copernicus i någon 1,50-klass ganska tidigt på året, säger Sofia Farman Zetterman.

Casanova Hästak imponerade

Godkände hingsten Casanova Hästak (DWB f 2013 e Cosmeo-Diamant de Semilly, uppf Carsten Carstensen, äg  Hästak AB) och André Brandt var det ekipage som fick störst applåder när de gick över mållinjen efter en blixtrande omhoppning sist i klassen. Felfritt och med klart snabbaste tiden. Då 7-åringen är DWB-registrerad får han inte tävla i Breeders, men ekipaget vann SWB Stallion Trophy.

Resultat

Championatet går att följa direkt via Equisport (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i hoppning – referat, intervjuer, bilder och filmer (19)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden