Avelsnyheter
4 oktober 2020 17:01

Stona regerade bland 6-åringarna

BreedersDet var tjejerna som regerade när de 6-åriga hopphästarna gjorde upp i Breedersfinalen i Flyinge på söndagen. Tre ston med tre kvinnliga ryttare stod på podiet efter en utmanande 1,35-klass. Och det fanns en enighet bland ryttarna att den märkliga säsongen utan så mycket tävlingar inte har varit någon nackdel för de unga hästarna.

Stona regerade bland 6-åringarna
Viktoria Almgren och One Direction på väg mot seger i 6-åringarnas championat. Foto: Roland Thunholm

Det var 23 ekipage till start i 6-åringarnas final över 1,35-hinder. Och det blev ston på de främsta sex platserna.

För henne har det nog varit bra att det inte har varit så mycket tävlingar, utan att man har kunnat träna på i lugn och ro. Viktoria Almgren om sin segerhäst. 

Banan bjöd på elva hinder och 14 språng, med både en två- och en trekombination med. Det blev en del nedslag i klassen, men generellt var det väl genomförda ritter.

Ekipagen har med sig felen från de tidigare omgångarna, och det såg länge ut att inte bli någon 6-åring som tog sig igenom championatet med noll fel i protokollet.

Stephanie Holmén gick ut ganska tidigt och satte en prickfri, snabb runda tillsammans med Red Carpet (SWB sto f 2014 e Canvas Plus-Calino, uppf Niclas Swerre och Grevlundagården AB, äg  Grevlundagården i Vitaby AB & Elfte Huset AB). Sedan tidigare hade ekipaget 4 fel med sig på en tid som satte press på övriga eventuella 4-felare.

Försiktigt sto

Victoria Almgren och försiktiga One Direction (SWB sto f 2014 e I’m Special de Muze-Couleur Rouge, uppf Emelie Andersson Olivia Lindberg, äg Victoria Almgren, Jönberg horses ab), såg dock till att det blev ytterligare en nolla i protokollet för dem och vann Breeders för 6-åringar som enda helt felfria ekipage genom championatet.
– Hon är väldigt jämn i sina resultat, nästan alltid nolla. Jag har haft henne i ett och halvt år, jag köpte henne tillsammans med familjen Jönberg. Jag tyckte hon hoppade så bra, säger Värnamoryttaren Viktoria Almgren.

– För henne har det nog varit bra att det inte har varit så mycket tävlingar, utan att man har kunnat träna på i lugn och ro och åka på mycket bra banträningar i stället för tävlingar. Hon har varit lite sen och hoppade väldigt högt, har varit lite för försiktigt. Men nu har det blivit bättre och jag tror mycket på henne, fortsätter ryttaren som har vunnit Breeders en handfull gånger.
– Men jag har aldrig vunnit för 7-åringar, så det har jag kvar, säger hon.

”Mattan” blev tvåa

Red Carpet, ”Mattan”, blev tvåa i championatet. Hon är ett fölsto och hade kunnat gå bland 5-åringarna.
– Men hon har blommat ut så bra det här året så vi tyckte att hon kunde ta klivet upp, säger Stephanie Holmén som har tävlat stoets pappa, medan hennes chefer/arbetsgivare Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson har tävlat mamman.

Inte heller Stephanie Holmén tycker att den annorlunda säsongen har varit negativ för de unga hästarna.
– Nej, det har varit bra. Vi har åkt på bra banträningar i stället för på tävlingar, säger hon.

Equestrian Sport
Stephanie Holmén och Red Carpet tog hand om andraplatsen i championatet för 6-åringar. Foto: Roland Thunholm
Equestrian Sport
Segern är vår. Viktoria Almgren och One Directions andra ägare i klassisk Breedersposering framför Kastanjegården i Flyinge. Foto: Roland Thunholm

Sandra Liljegren/Patila Hip (SWB sto f 2014, e Hip Hop-Cashandcarry, uppf Martin Risberg, äg Gun Norrman) blev trea med totalt 4 fel.

Partila Hip reds tidigare av André Brandt och hamnade hos 29-åriga Sandra Liljegren i Broby utanför Kristianstad då hon tränar för ägarens man.
– Det är kul att ha fått förtroendet att rida henne. Hon har mycket humör. Nu ska hon säljas om rätt köpare dyker upp, säger Sandra Liljegren.

Även på plats 3-6 i championatet var det ston i prislistan.

André Brandt fixade Hästaks andra seger i SWB Stallion Trophy för dagen. Tillsammans med Kannando Hästak (DWB hingst f 2014 e Kannan-Carmargue, uppf Henrik Hansen och HH Horses, äg Hästak AB) efter en fräck nolla på dagens snabbaste tid.

Kval till Lövsta

De fem högst placerade hästarna i finalen kvalade också till finalen i Lövsta Future Challenge Jumping som går under Gothenburg Horse Show. Även vinnaren av SWB Stallion Trophy för 6-åriga hopphästar för en biljett till Göteborg och Scandinavium.

Om Scandinavium inte skulle bli av på grund av pandemin kommer det att arrangeras något annat till kvalade hästarna till Lövsta Future Challenge Jumping.

Resultat

Championatet går att följa direkt via Equisport (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i hoppning – referat, intervjuer, bilder och filmer (19)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden