Hoppning
30 september 2020 06:25

Breeders andra vecka drar igång

UnghästarEfter två dagars paus för arrangörerna är det dags för nya unga stjärnor att visa upp sig på Flyinge, när Breeders Trophy i hoppning startar idag. En av höjdpunkterna är när testryttaren Jeroen Dubbeldam, som kommer tillbaka en tredje gång, sitter upp på 5-åringarna som tagit sig till final.

Breeders andra vecka drar igång
Jeroen Dubbeldam är tillbaka som testryttare för tredje gången. Här rider han förra årets 5-årsvinnare, Baloé Hp. Foto: Roland Thunholm

Tävlingarna inleds på onsdagen då hela 70 stycken 4-åringar ska känna på banan i sin första omgång. Ännu fler blir det på torsdagen, då det är dags för andra halvan av årskullen – 77 hästar. Hinderhöjden ligger på en meter, och hästarna bedöms av ett domarteam som tittar på ridbarhet, teknik och förmåga. Därefter väntar final för de 25 bästa hästarna på söndag.

För 5-åringarna är torsdagen första tävlingsdag, då 82 hästar går en bana över 1,20-hinder. De hästar som har fyra fel eller färre går sedan vidare till finalomgång 2 på fredag. Här startar alla om på noll fel och klassen bedöms även av domare som ger poäng för ridbarhet, teknik och förmåga. De tolv högst bedömda hästarna i den andra omgången går till final på lördag kväll, där testryttaren Jeroen Dubbeldam sätter två betyg för varje häst – ett för ridbarhet och ett för utvecklingsbarhet och framtidsutsikter.

6-årsklassen har 54 hästar anmälda och inleds på fredag morgon – här finns Baloé Hp med i startfältet. Hingsten vann Breeders både som 4-åring och 5-åring, och har nu chans på en trippel med sin ständige ryttare Arnold Assarsson.
6-åringarna hoppar 1,25 i sin första omgång, och alla hästar med färre än tolv fel går vidare till omgång två som rids i 1,30 på lördag. Därefter väntar final för de 25 bästa hästarna efter omgång ett och två – segrare är den häst som har lägst antal fel efter tre finalomgångar.

Bland 7-åringarna startar 26 hästar med en 1,35-hoppning på lördag. De 18 främst placerade i klassen går vidare till söndagens final över 1,40-hinder, där alla startar om på noll fel.

Lördag och söndag är finaldagar

Lördagen innehåller finaler – först ut är 3-åringarna, där elva är anmälda till Rikssto och 22 till den öppna klassen. 3-åringarna har kvalat via SWB:s unghästtest, och hästarna poängbedöms i finalen i löshoppning där betyg ges för hoppteknik och förmåga samt hoppning allmänt intryck. Rikssto-finalen genomförs som en klass i klassen.

Ingen publik är tillåten på plats, men alla klasser kommer att sändas via Equisport.tv. Där kommer det även att visas webbinarier och studioprogram direkt från Flyinge.

Preliminärt tidsprogram Breeders Trophy hoppning

Onsdag 30/9
10.00 4-åringar omgång I, del I

Torsdag 1/10
09.00 5-åringar omgång I
Därefter 4-åringar omgång I, del II

Fredag 2/10
09.00 6-åringar omgång I
Därefter 5-åringar omgång II

Lördag 3/10
08.00 3-åringar FINAL Rikssto
Därefter 3-åringar FINAL
Därefter 7-åringar omgång I
Därefter 6-åringar omgång II
Därefter 5-åringar FINAL med testryttare

Söndag 4/10
08.00 7-åringar tröstfinal
Därefter 7-åringar FINAL
Därefter 4-åringar FINAL
Därefter 6-åringar FINAL

Start- och resultatlistor
Sändningar hos Equisport.tv

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i hoppning – referat, intervjuer, bilder och filmer (19)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden