Avelsnyheter
3 oktober 2020 15:20

Dubbla titlar för Zinnie på Breeders

BreedersSkimmelstoet Zinnie åker från Flyinge med två titlar. Först blev hon årets Rikssto i hoppning och sedan tog hon hem Breeders för 3-åriga hopphästar. "Hon är en tacksam häst att träna," säger Olof Smith som har matchat stoet.

Dubbla titlar för Zinnie på Breeders
Zinnie hade i stort sett allt som domarna önskade. Foto: Roland Thunholm

Det var totalt 43 hästar, inkluderat de elva i klassen för Rikssto, som gjorde upp i championatet för 3-åriga hopphästar.

Zinnie (SWB e Gisborne VDL-Cortez, uppf  Lars Åke Persson, äg Ann Laven, Lavens Ridskola) som blev årets Rikssto i hoppning på lördagens förmiddag höll i sin ledning hela vägen.

Hennes löshoppning på morgonen visade på härlig bjudning, bra taxeringsförmåga och kvick reaktionsförmåga hos stoet och domarna klämde till med 9,5+9,5 poäng.
– Det är lite speciellt för jag hade hennes mormor när jag var ung och sålde henne till Lars Åke. Sedan började de avla på henne och Zinnie är deras sista uppfödning. Och så frågade de om jag vill köpa henne, sa ägaren Ann Laven efter segern i Rikssto.

Dröjde innan utmanarna kom

Loviseholms Calito var den förste att försöka utmana toppstona med sina fina teknik och attityd. Hingsten nådde inte hela vägen men det blev 17,4 poäng och en femteplats till slut.

Billionaire Floki kom lite senare i startfältet och visade god rytm och försiktighet. Domarna gav mycket beröm men tyckte också att han inte alltid hann med att vända runt helt. Valacken fick 17,3 poäng och slutade sexa.

Leon
Leon med en av sina ägare, Linnea Åkesson, som också visade hästen som kom tvåa i Breeders.
Quitecharming
Tredjeplacerade Quite Charming med sin ägare och uppfödare Annika Persson och visare Moa Andersson. Foto: Roland Thunholm

Men det var först i slutet av startfältet som de riktiga utmanarna kom genom Leon (SWB val f 2017 e Mr Vain GJ-Vivaldi K, uppf Catharina Cratz, äg Torbjörn Levin mfl) och Quite Charming (SWB hingst f 2017 e Casallco-Quite Easy, äg/uppf Annika Persson).

Leon, som var en av fyra finalhästar efter Mr Vain GJ, letade sig in på andra plats med 18 poäng, visad av en av sina delägare, Linnea Åkesson.

Räv bakom öronen

Han fick allt att se enkelt ut under sitt test, men så har det inte alltid varit.
– Han har en räv bakom varje öra. När vi började rida in honom lade han sig ner som en kamel, rakt ner. Han har gjort mycket stolliga grejer och tar livet med en liten klackspark. Samtidigt är han känslig på ett sätt, säger Linnea Åkesson.

Quite Charmings ägare och uppfödare Annika Persson mös efter prisutdelningen där hennes uppfödning fått ta emot tredjepriset i årets Breeders. Han visade både fin kapacitet och inställning i löshoppningen som gav honom 17,8 poäng.
– Jag har ridit in och visat honom på 3-årstest, målet var inte Breeders från början men sedan har han blivit bättre och bättre, säger visaren Moa Andersson.

Zinnie har tränats av Olof Smith både inför 3-årstestet då hon kvalade till championatet och inför Breeders.

Blir bättre

– Det är en väldigt tacksam häst att träna och visa. Hon blir nästan ännu bättre så här när  hon är ute, säger Olof Smith.

Cardilou E (SWB sto f 2017 e Cardento-Balou du Rouet, uppf/äg Erica Andersson), stoet som blev tvåa i Rikssto, slutade fyra i Breeders.

Resultat

Championatet går att följa direkt via Equisport (betalkanal)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Breeders i hoppning – referat, intervjuer, bilder och filmer (19)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden