Sport
6 december 2023 11:30
Ridsportplus

”Det får inte vara julgranskulor på hästen”

Glitter och blingDressyren har tagit flera stora kliv de senaste åren angående vad som är tillåtet i utsmyckning av hästen. Ridsport har frågat en domare och en överdomare om det finns en gräns för extravaganser.

”Det får inte vara julgranskulor på hästen”
Glittrande knoppar syns mer och mer – och "vindruvsklasar" trendar just nu.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Lena Svensson är dressyrdomare upp till Grand Prix och hon tycker att det nu är en bra nivå på blinget.

  – Det är aldrig så att jag frågar mig var hästen är under allt bling. Men till dem som tror att domare blir påverkade av blinget kan jag säga att tyvärr, vi bedömer ritten och inte hästens utseende. Sedan kan det absolut vara roligt med lite glitter.

  Reglementet har stegvis luckrats upp. När det för några år sedan var förbjudet med rosetter på knopparna är det numera förbjudet med ”stora” rosetter. Under 2023 blev det även tillåtet med svansförlängningar.

  Glitter 2
  Helt OK att använda vid dressyrtävling.

  – Jag ser inga lössvansar, men det kan bero på att de är välgjorda. Sedan kan man fundera på hur stor en stor rosett är, säger Camilla Modenius, överdomare i dressyr.

  – Det senaste är att hästar har börjat ha pynt som liknar vindruvsklasar i pannan, och jag gör bedömningar av vad som är rimligt utifrån hästvälfärden. Det får inte vara saker som stör eller skadar hästen, och blir blinget stort som julgranskulor, då blir det för stort.

  Dekor och glitter på hästar är tillåtet, och det gäller även på FEI-tävlingar.

  – Jag ser mer glitter på hopptävlingar, och då framför allt på ponnyer, säger Camilla Modenius, som menar att sunt förnuft får sätta gränserna för vad som är rimliga utsmyckningar.

  – Om jag ser att någon tar det till överdrift så pratar jag med ryttaren.

  Ur TR i dressyr

  • Extension/svansförlängningar är tillåtna. Extension får inte innehålla några metalldelar (förutom krokar och öljetter), eller extra vikt. Stickprovskontroller kommer att genomföras. 
  • Dekor/utsmyckning på ryttarens klädsel är tillåtet.
  • Flätning av man och svans samt mönsterrykt på bakdelen är tillåtet. Manens flätor och knoppar får dekoreras/utsmyckas, dock inte med stora rosetter, blommor eller liknande. Röd varningsrosett i svansen är inte att betrakta som dekoration utan är tillåtet.
  • Dekor/utsmyckning på hästens utrustning är tillåtet, men får inte såra eller skada hästen.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 20/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden