Sverige
11 januari 2022 15:32
Ridsportplus

Det gäller när hästen dör av nyårsraketer

FyrverkeriplåganNyårsfyrverkerierna är avverkade för den här gången men efterdyningarna är kvar. Inte minst för dem som har förlorat sina hästar i spåren av smällarna. Frågan är hur försäkringsbolagen ser på det hela? Kan hästar dö av "ren skräck"? Ridsport har frågat Agrias veterinär. Se också Facebookinlägget som uppfödaren Per-Ola Forsberg har delat från nyår.

Det gäller när hästen dör av nyårsraketer
Kanske att hästar kan tillvänjas till fyrverkerier på samma sätt som man gör med hundar? Se vad Agrias veterinär säger. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nyårsnatten är ett gissel för många hästägare som tvingas genomleva skräcken med sina djur. Varje år rapporteras också om ett antal dödsfall bland hästar som blivit skrämda av de ljudliga knallarna och ljusexplosionerna. Nyligen berättade Ridsport om hästen Acke som föll död ner framför sin ägares fötter medan nyårsraketerna föll över himlen.

    Frågan är hur försäkringsbolagen ser på fall där hästar tros ha skadats eller till och med dött på grund av fyrverkerier. För att bringa reda i saken har Ridsport ställt ett antal frågor till Agria och Agrias veterinär Anette Graf.

    Hur ser Agria på fall där hästen tros ha dött som följd av fyrverkerier?
    – Generellt kan man säga att om hästen dör så ersätter vi om hästen har en av de vanligaste livförsäkringarna, likaså om den skadas och behöver veterinärvård så ersätter vi även där, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria.

    – Ett krav är dock att hästägaren har följt djurskyddslagen och inte själv bidragit till oaktsamhet av något slag som kan öka skaderisken, men om det finns en sådan misstanke så gör vi en grundligare utredning. Om man vet vem som är ansvarig för fyrverkerierna kan det blir aktuellt att vi kräver ersättning från den personen i nästa steg, men det hindrar inte att djurägaren får sin ersättning direkt, fortsätter hon.

    Agrias veterinär Anette Graf har ingen personlig erfarenhet av hästar som dött till följd av fyrverkerier, men hon är väl medveten om problematiken.
    – Det rapporteras ju sorgligt nog några fall varje år om hästar som hittats döda eller svårt skadade i samband med nyårsfirande.

    Kan hästar dö av ”ren skräck”?
    – Det mest troliga är att dessa hästar skadat sig på något, sprungit över varandra eller exempelvis blivit påkörda. Med det sagt kan det säkert i sig leda till cirkulatorisk kollaps och död om en häst under flera timmar springer eller skenar runt. Finns det någon underliggande sjukdom så kan hästen säkert dö av ”ren skräck”, men det uppskattar jag som mindre troligt. Jag har inte hört om någon häst som bara segnat ner och dött i boxen, säger Anette Graf.

    Vilket är bäst när det smäller – att ha hästen i boxen eller ute i hagen?
    – Det är ju en mycket känslig fråga det där med vad som är bäst för att undvika att hästar drabbas av panik. Här tänker jag ungefär som när det kommer till risken att hästar träffas av blixten ute på bete kontra risken att det börjar brinna i stallet i samband med åskväder, säger Anette Graf, som delar med sig av några handfasta råd här under.

    Fyrverkerier – så minskar du skaderisken

    1. Var närvarande. Ha folk på plats som kan rycka in om något verkar gå fel.
    2. Ha en plan för till exempel evakuering, flytta hästar, tidigare intag, senare utfodring/större mängd foder.
    3. Känn din(a) häst(ar). Vad fungerar bäst i din hästhållning? Har man hästar på lösdrift kanske de mår bättre där än att plötsligt stallas in. Kanske utforma lösdriften så att utedelen kan stängas av och vara upplyst för att underlätta tillsyn. Har man en häst som man vet lätt blir panikslagen så be din veterinär om råd kring lugnande medel.
    4. Hur ser nyårsfirandet ut i omgivningen? Finns det liten, medel eller stor risk (till exempel nära villaområde, stad kontra ute på landet) för raketer och smällare? Prata med dina grannar.

    Att gardera sig fullt ut är omöjligt, menar Anette Graf.
    – Är hästar vana att gå ute så är de oftast lugnare där i sin vanliga miljö. Problemet med att ha hästar ute är att tillsynen försvåras – och om hästarna forcerar stängsel kan mer omfattande skador ske. Men det betyder inte att allt är lugnt bara hästar stallas upp. Även i stallet finns risk för allvarliga skador, framför allt från inredning om hästen får panik där.

    Anette Graf för också fram idén om tillvänjning, vilket det inte pratas så mycket om i hästvärlden.
    – En annan, mer långsiktig åtgärd, är att tillvänja hästen till raketer och smällare. Den typen av träning har visat sig framgångsrik på andra djurslag som till exempel hundar. Så länge det inte kommer ett förbud mot fyrverkerier så kan det vara en väg för de som har hästar i utsatta områden.

    ”Sista året som alla inte är inne”

    ”Lite distans till nyårsnatten nu.” Det skriver uppfödaren och hoppryttaren Per-Ola Forsberg som har delat med sig av sina erfarenheter från nyårsnatten i ett Facebookinlägg. ”Vi blev riktigt skrämda av hur hästarna upplevde det och även viltet i skogen”, skriver han vidare.

    ”Sista året som alla inte är inne om det så är i ridhuset”, fortsätter han och delar två filmer från nyårsnatten respektive dagen efter. Se filmerna och läs hela inlägget här under.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym