Sverige
3 januari 11:15
Ridsportplus

Nyårsraketerna orsakade hästens död

NyårsplåganHästarna blev stressade under nyårsnattens skjutande. Plötsligt föll 21-årige Acke ner framför sina ägares fötter.
− Det var efter ett väldigt skjutande i närheten, berättar ägaren för Ridsport.

Nyårsraketerna orsakade hästens död
Acke var ett engelskt fullblod som bland annat gått unghäst-VM i fälttävlan. Foto: Laila Berglund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De fyra hästarna på gården går i lösdrift, men de har också ett stall med boxar.
− Vi har provat både att ha dem ute och inne på nyårsnatten, och kommit fram till att de mår bättre ute, där de kan se vad som händer och har en hage på två hektar att röra sig i, säger ägaren som själv tillbringade nyårsnatten ute hos hästarna.

− Vi bor i en radby på landsbygden och flera här har hästar. Tidigare har det skjutits på hanterbart avstånd, men i år var det ett väldigt skjutande lite närmare än vanligt.

Dog under flykten

Ägaren berättar hur flocken med sto och föl, mormor till stoet, och så Acke, galopperade i hagen. När de precis passerat honom kultade Acke runt.
− Jag uppfattade det som han snubblade i leran, men han dog där och då, två meter ifrån mig. Om han bröt nacken eller om ett blodkärl brast, det vet jag inte.

Jag sa inget, jag bara visade dem hästen och gick

Dagen efter knackade hästägaren på hos de skjutande grannarna och tog med dem till hästen för att de skulle se.
− Jag sa inget, jag bara visade dem hästen och gick. Jag vill inte heller hänga ut någon enskild, utan komma åt fenomenet.

Kritisk mot ordningsföreskrifterna

Hästägaren är också kritisk till ordningsföreskrifterna i hans kommun, som innebär ett förbud mot att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från vårdcentraler, vårdhem, äldreboende, ålderdomshem och lador eller stall avsedda för husdjur.
− 100 meter är ju ingenting i det här sammanhanget, säger ägaren.

Andra kommuner har liknande ordningsföreskrifter med lite varierande säkerhetsavstånd, men långt ifrån alla kommuner tar ens med lador och stall med djur i uppräkningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden