Sverige
26 december 2014 09:00
Ridsportplus

Det hände i ridsportvärlden 2014

Med start i dag listar Ridsport några av de viktigaste händelserna i ridsportvärlden under 2014. I dag drar vi igång med en övergripande årskrönika, de kommande dagarna fokuserar vi på hoppning, dressyr, fälttävlan och avel.

Det hände i ridsportvärlden 2014

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets flytt
    Fortfarande säger vi fel ibland: ”Ska du till Globen – jag menar Friends!” Efter 20 år i Globen var Stockholm International Horse Show redo för en flytt för att kunna växa. Stora Friends Arena fick bli platsen och premiären ingen kunnat undgå. Inomhusfälttävlan kom för att stanna. Maten letar vi fortfarande efter.

    Friends Arena. Foto: Roland Thunholm.

    Årets snackis
    Äntligen ridsport på tv på bästa sändningstid! Förväntningarna var stora inför det första programmet av Ryttareliten på SVT. Men genomslaget blev ännu större. Drygt en halv miljon tittare bänkade sig framför tv:n på onsdagskvällarna och det kändes som att Ryttareliten var det enda det snackades om under flera månader. Den välgjorda dokumentärserien blev en jättesuccé. Nu hoppas alla på fortsatt mer ridsport i tv.

    Daniel och Alexander Zetterman medverkade i serien Ryttareliten. Foto: Erik Vallsten/SVT.

    Årets vändning
    Först var de emot, sedan var de för. Så sent som i våras var det nej för att inkludera ridning i friskvårdsbidraget. Men när nästan alla andra partier i princip sa ja, började det låta annorlunda även från Socialdemokratiskt håll.  När S vann valet i september undrade vi alla när löftet skulle infrias. När det nu vankas nyval är det ingen som vet vad som händer med nåt.

    Årets flopp
    Var det verkligen en bragd att hopplandslaget placerade sig på sjätteplats totalt och kvalade till OS, särskilt som vi faktiskt hade medaljchans från början? Nog var det många förvånade blickar bland borden på Ryttargalan som hade lagt sina odds på att Rolf-Göran Bengtssons individuella fjärdeplacering eller Irma Karlssons YR-EM-guld skulle slå högre, och att någon av dem skulle få ta emot Bragdpriset.

    Årets bragd – att hopplandslaget kvalade till OS? Foto: Roland Thunholm.

    Årets höjdare
    Det var nervskakande in i det sista, trots att mycket pekade åt vårt håll. Men lyckan var ändå stor när beskedet kom att Göteborg ska arrangera fyra EM 2017. Då kan vi se fram emot stor ridsportfest.

    Årets ordförandeskifte
    När prinsessan Haya avstod omval på ordförandeposten blev det fritt fram att kandidera. Sex män kandiderade till posten som till slut Ingmar de Vos fick. Inte helt utan åsiktsvändning i sin första presskonferens som ordförande heller.

    Prinsessan Haya. Foto: Roland Thunholm.

    Årets avhopp
    Förbundets ordförande Anders Mellberg slutar. Det gör också ytterligare tre styrelsemedlemmar, vice ordförande Gunilla Wikman och två ledamöter. Tävlingssektionens ordförande, Tobias Mattsson, sällar sig till skaran. Är det en slump att så många stora namn avgår samtidigt?

    Anders Mellberg slutar som ordförande i Svenska Ridsportförbundet. Foto: Roland Thunholm.

    Årets debatt – eller avsaknad av?
    Unga tjejer som rider mår sämre av utseendehets och märkeshets än andra idrottande tjejer. Det som i många läsares ögon var – eller har varit – ett stort problem i stallet, avfärdades av andra. Trots att många kunde intyga att det är en stark utseendehets i stallet var det inget namn som ville ställa upp och debattera när SVT bjöd in till debatt. ”Så ser det väl ut i hela samhället” ansågs som tillräckliga argument för att avfärda flera års forskning på över 800 unga tjejer. En viktig debatt man kan tycka att fler stora ryttarnamn kunde brytt sig mer om.

    Årets babyboom
    Året har varit fyllt av väntande föräldrar. Sara Algotsson Ostholt missade VM då hon blev gravid några månader tidigare. Rolf-Göran Bengtsson blev pappa för första gången när lilla Pamina bestämde sig för att hon ville ut tidigare och se pappa hoppa på VM. Även Lisen och Peder Fredricson har fått tillökning, liksom Peders bror Jens Fredricson. Minna Telde visade upp en begynnande bebisbula under Friendshelgen. Nya ryttarstjärnor föds hela tiden. Framtidens tillväxt ser lovande ut.

    Pamina blev hett villebråd för alla journalister när hon gjorde sitt första Sverige-besök i samband med tävlingarna på Flyinge i november. Från vänster, farmor Elsa, mamma Evy och pappa Rolf-Göran. Foto: Roland Thunholm.

    Årets sammanslagning
    En vecka före jul blev det klart att Strömsholm och Flyinge ska bli en enda stor organisation, med gemensam ledning och vd. Det ska bli spännande att se hur allt utvecklar sig.

    Missa inte kommande dagars årskrönikor – om hoppning, dressyr, fälttävlan och avel. Publiceras klockan 9:00 de kommande dagarna.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden