Sport
25 februari 2017 17:05

Det här gäller i jakten på finalbiljett

I morgon avslutas årets Gothenburg Horse Show med säsongens sista deltävling i den västeuropeiska världscupligan. Många ryttare är på plats i Scandinavium för att försöka bli bland de 18 som går till finalen i USA och här reder vi ut vad som gäller i poängjakten.

Det här gäller i jakten på finalbiljett
Blir det ännu en final för Henrik von Eckermann? Bildbyrån STR

40 poäng har nästan alltid räckt för finalbiljett, vilket gör att nio ryttare kan känna sig säkra redan innan västeuropeiska ligans final som avgörs i morgon i Scandinavium.

Steve Guerdat, som i förrgår lämnade återbud till helgens tävlingar, har också poäng som räcker men ingår inte i ligans finalkvot eftersom han är direktkvalad som regerande mästare.


Steve Guerdat avbokade Göteborgsresan med kort varsel till mångas besvikelse. Foto: Lottapictures

40 ryttare får alltid starta i världscupklassen. Eftersom det inte finns så många seniorer i Göteborg får samtliga tio svenska seniorer (inte U25-ryttarna) starta i morgon och gårdagens så kallade världscupkval på 1,50 hade ingen betydelse i kvalbemärkelsen. Däremot är det inte säkert att alla svenska ryttare vill starta, berättar förbundskapten Henrik Ankarcrona.  Klart är i vilket fall att Rolf-Göran Bengtsson kommer att ses på banan med stjärnhästen Casall Ask.

Hur ligger Henrik och Douglas till?
Henrik von Eckermann är bästa svensk i ligan. Hans 39 poäng bör med stor sannolikhet räcka till final. Henrik ligger på elfte plats och att åtta ryttare ska passera honom känns inte troligt.
– Jag är rätt lugn inför det. Det ska till en jädra otur för att det inte skulle räcka hela vägen, säger Henrik.
Han kan såklart även förbättra sina poäng i Göteborg.
– Det gör jag gärna. Med mer poäng kan jag flyga upp en bit på listan och det påverkar startnumret i första klassen vid finalen och det är en stor fördel, särskilt just i en tidshoppning.

Douglas Lindelöw är näst bästa svensk i ligan. Han har 20 poäng och behöver sannolikt vinna i Göteborg – andraplats kan eventuellt också räcka – för att nå finalen i USA. Samma förutsättningar gäller även för tyske Christian Ahlmann, som vann WC-klassen i Stuttgart men gjort sex starter utan att bli bland de 16 som får poäng i varje tävling.

Vilka kan gå vidare?
18 ryttare från den västeuropeiska ligan går till finalen. Om två eller flera ryttare hamnar på den sista finalplatsen avgör det bästa individuella resultatet vem som går till final.

Utöver Henrik von Eckermann, Douglas Lindelöw och Christian Ahlmann finns ytterligare 15 ryttare, dock ingen svensk, med chans att nå finalen. Det är alltså väldigt öppet om de nio biljetter som återstår bakom de nio som redan har poäng som räcker.

De 16 bästa i världscupklassen i morgon får poäng enligt 20-17-15-13-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.

Svenskarnas startnummer
Startordningen har lottats, men än är det alltså inte klart vilka svenskar som faktiskt kommer till start. Rolf-Göran Bengtsson har det bästa svenska startnumret i form av näst, näst sist. Henrik von Eckermann startar också band de sista som nummer 32 av 38 på den nuvarande listan där inte strykningar är tagna i beaktande.
Helena Persson och Alexander Zetterman landade sämre till med startnummer ett respektive två.

Aktuell ställning 

MISSAT NÅGOT FRÅN GOTHENBURG HORSE SHOW? HÄR FINNS ALLT SAMLAT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden