Hoppning
25 januari 2019 19:38
Ridsportplus

5-åringar tillåts gå mot klockan

ReglerTävlingsreglementet är entydigt. 5-åriga hästar ska inte gå mot klockan. Ändå skedde det i flera stora unghästtävlingar i fjol. Nu har regler formulerats för vid vilka tävlingar undantag verkligen får göras – Robert Solin på Svenska Ridsportförbundet förklarar saken närmare.

5-åringar tillåts gå mot klockan
På vissa tävlingar får 5-åringar gå finaler mot klockan. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid tre av de stora unghästtävlingarna under 2018 gick 5-åriga unghästar en omhoppning på tid i finalen, trots att TR säger att 4- och 5-åringar endast får starta i avdelning B, eller i klasser där tiden inte är en avgörande faktor. Hur går det ihop?

Frågan går till Robert Solin, nationell samordnare för hoppning på Svenska Ridsportförbundets kansli.
− Grundprincipen är att 5-åringar inte ska gå mot klockan, men Falsterbo och Breeders har i många år haft finaler där 5-åringar går en omhoppning. I fjol ville Elmia-tävlingarna låta 5-åringar gå mot klockan även i semifinalen.

 Grundprincipen är att 5-åringar inte ska gå mot klockan.

När den förfrågan kom började kansliet leta efter beslutet om hur dispenserna för Breeders och Falsterbo var formulerade, men hittade inget. Därmed fick hoppkommittén frågan på sitt bord.

− Kommittén diskuterade hur det ser ut internationellt, där utvecklingen går mot att 5-åringar allt oftare går mot klockan. Samtidigt såg kommittén problemen med stora semifinaler där en selektering måste ske, och där alternativet riskerar att bli att banorna får så snäva maxtider att det ändå blir klockan som styr, säger Robert Solin.

OK i finaler

Ridsport, Gym
Robert Solin. Foto: Roland Thunholm

Resultatet blev att inga semifinaler mot klockan godkänns, men att 5-åringar kan få gå omhoppning i finaler i rikstäckande serier godkända av Svenska Ridsportförbundet, och där finalen sker under den andra halvan av kalenderåret.

Bara hästar som har gått felfritt i alla aktuella hoppningar under finalmeetinget får delta i en eventuell omhoppning i finalen. Därmed kan Falsterbo och Elmia få klartecken att ha final med omhoppning, liksom Breeders. Breeders Trophy gjorde dock i fjol om 5-årsklassens final till en bedömning med testryttare.

En tävling som inte bygger på en rikstäckande serie, som Champion of the Youngsters, kan med detta regelverk inte få klartecken att ha omhoppning för 5-åringar.
− För dessa arrangörer finns alternativet med så kallade unghästpotter, där hästar som har hoppat felfritt i de klasser som ingår i meetinget delar på prispotten, säger Robert Solin.

Enstaka tillfällen

Ridsport har talat med flera unghästryttare. De ser inga problem med att 5-åringar går en omhoppning på tid – vid enstaka tillfällen.

− Det svenska systemet där unga hästar som regel inte går mot klockan är fantastiskt, säger Amanda Ericsson, ryttare och unghästutbildare från Halmstad. I höstas slutade hon fyra i 5-årsfinalen på Elmia.

Ridsport, Gångarter
”Jag tycker att det är bra att 5-åringar inte går mot klockan till vardags”, säger Py Jägerdén. Foto: Roland Thunholm

− Internationellt går 5-åringar betydligt mer mot klockan, och om våra svenska hästar gör det vid några enstaka tillfällen det andra halvåret tror jag inte att det är någon fara. De hästar som har tagit sig till final visar också att de är redo för detta, säger Amanda Ericsson.

Py Jägerdén i Eskilstuna är en annan rutinerad unghästryttare. Även hon tycker att 5-åringar ska gå tidshoppningar med sparsamhet.
− Jag tycker att det är bra att 5-åringar inte går mot klockan till vardags, men det kan vara ett bra sätt att skilja de bästa åt, och hästar som har gått tre felfria kval klarar att gå en omhoppning.

I detalj.

Så säger reglementet

• 4-åriga hästar får starta tidigast 1 april och högst i 1,00/Lätt C hoppning.

• 5-åriga hästar får starta högst 1,30/Msv B hoppning.

• 4- och 5-åriga hästar får endast starta i avdelning B, utom i klasser med bedömning A:Clear Round, A:Inverkan, A:Da Capo, A:Plus, A:Stilla eller bedömning A då det endast finns avdelning A.

Ur TR III Moment 304
Hoppkommitténs dispensregler:
• 5-åriga hästar kan få gå omhoppning i finaler i rikstäckande serier godkända av Svenska Ridsportförbundet, och där finalen sker under det andra halvåret av kalenderåret.

• Bara hästar som har gått felfritt i alla aktuella hoppningar under finalmeetinget får delta i en eventuell omhoppning i finalen.

Semifinaler mot klockan godkänns inte.
Alternativa bedömningar för 5-åringar:
• Unghästpott – hästar som hoppat felfritt i de klasser som ingår i ett meeting delar på en prispott

• Expertbedömning – antingen av domare som från marken betygsätter teknik och hoppförmåga, eller av testryttare enligt modell som provats på Breeders.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden