Sverige
28 februari 2018 16:22

Djurskyddsinspektören fick rätt – måste inte avveckla hästverksamhet

Fick rättI slutet av förra året stod det klart att en djurskyddsinspektör var tvungen att avveckla sin hästverksamhet eftersom denna saknade paragraf 16-tillstånd. Inspektören överklagade och har fått rätt mot länsstyrelsen, rapporterar ATL.

Djurskyddsinspektören fick rätt – måste inte avveckla hästverksamhet
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Istock

ATL berättade i december att inspektören var tvungen avveckla sin hästverksamhet efter ett beslut fattat av en annan länsstyrelse än den som inspektören jobbar vid. Djurskyddsinspektören anmäldes i höstas och enligt den anmälan driver personen en mindre näringsverksamhet med hästar, dock utan att ha paragraf 16-tillstånd.

Inspektören uppgav i flera yttranden innan beslutet fattades att verksamheten inte ska behöva paragraf 16-tillstånd – bland annat på grund av den lilla omfattningen. Länsstyrelsen höll alltså inte med om att tillstånd inte behövdes, men efter att ha överklagat har djurskyddsinspektören nu fått rätt i förvaltningsrätten.

Fyra på gården

Då personen överklagade länsstyrelsens beslut underströk denna bland annat att det inte ska behövas ett paragraf 16-tillstånd för ”den som inte råder över sina hästar” skriver ATL som i en artikel har intervjuat djurskyddsinspektören. Enligt personen själv ingår de fyra ”hobbyhästarna” på gården inte i firman samtidigt som de andra hästarna som personen äger hålls och tränas av andra.

ATL berättar i en annan artikel dag om beslutet och att förvaltningsrätten menar bland annat att länsstyrelsen inte har kunnat visa att inspektören har haft en verksamhet som kräver tillstånd. ”Att man äger hästar i yrkesmässig verksamhet men som föds upp och sköts av andra och med avsikten att de ska säljas måste inte innebära att det krävs tillstånd”, berättar ATL vidare att förvaltningsrätten framhåller i domen.

Om

paragraf 16-tillstånd

”Tillstånd enligt 16 § djurskyddslagen, även kallat ”paragraf 16-tillstånd”, krävs för att yrkesmässigt eller i större omfattning föda upp, förvara och utfodra, upplåta eller sälja djur. Ansökan lämnas till Länsstyrelsen.”

Paragraf 16-tillstånd gällande behövs för att
• ”Hålla tio eller fler hästar äldre än 24 månader (egna eller andras hästar)
• Föda upp fyra eller fler föl per år
• Upplåta fyra eller fler hästar per år, till exempel turridningsverksamhet
• Sälja fyra eller fler hästar per år från sin egen eller annans uppfödning
• Förvara eller utfodra fyra eller fler hästar, till exempel inackorderingsverksamhet”

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden