Sverige
4 december 2017 12:03

Hård granskning av hästföretag lyftes vid möte

GränslandDen som vill starta hästföretag upplever ofta att Skatteverket gör en hårdare granskning än av andra företagare, och att frågorna är fler.
−Vi behöver jobba på att bli tydligare och tala klarspråk, säger Jonna Enholm Timén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Hård granskning av hästföretag lyftes vid möte
Hästverksamhet löper stor risk att hamna i gränslandet mellan hobbyverksamhet och företagande (bilden har inget samband med texten). Foto: Kim C Lundin

Skatteverket bedömer att vissa typer av företagande löper större risk att hamna i ett gränsland mellan privat hobbyverksamhet och företagande. Dit hör hästverksamhet, och därför ställs fler frågor till den som vill starta ett hästföretag, än till den som exempelvis vill starta en restaurang.

−Vi får upprepade signaler från hästföretagare att dialogen med Skatteverket tyvärr inte fungerar så bra, och därför såg vi ett behov av att lyfta frågan. Hästföretagare upplever att de får väldigt många och tunga frågor, som tar tid att svara på. Dessutom ställs frågor om saker som hästpass och försäkringar, delar som inte är relevanta i sammanhanget, säger Erica Lindberg, chef på LRF Häst.
Nyligen hade LRF Häst och LRF Konsult ett möte med Skatteverket för att lyfta problemet.
−Det var ett positivt möte, och vi kan bli bättre på att förklara varför vi ställer frågor, säger Jonna Enholm Timén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
−Jag tog också med mig att tonen i frågan kan avgöra hur kunden upplever den. Vi behöver bli bättre på att uttrycka oss klart och tydligt, fortsätter hon.

Skatteverket har inga särskilda handläggare som enbart arbetar med hästföretag. Det finns inte möjligheter till den typen av specialisering, menar Jonna Enholm Timén.
−Så många ärenden har vi inte som rör hästföretag, och specialutbildade handläggare skulle också kunna ge effekten att hästbranschen blir ännu hårdare granskad.
−Det viktigaste är att vi blir bättre att ställa begripliga frågor, och förklara varför vi ställer dessa frågor.

Jonna Enholm Timén konstaterar samtidigt att det kan ta tid att få alla handläggare att bli tydligare i sin kommunikation med hästföretagare.
−Därför hoppas jag att hästföretagare hör av sig och frågar om de inte förstår. Man måste inte svara skriftligt på våra frågor, utan kan ringa eller komma till oss och träffa handläggaren.
Dialogmötet mellan Skatteverket och LRF Häst/LRF Konsult är bara ett av flera forum där Skatteverket och hästnäringen möts.
Ett par gånger om året samlas också en större grupp med representanter från hästbranschen för att dryfta aktuella frågor med Skatteverket. Den gruppen samlas nästa gång 14 december, och så står bland annat följderna av Bastova-domen på agendan.
Domen innebär att prispengar i hästsport och idrott inte ska vara momspliktiga, vilket också påverkar möjligheterna att dra av moms för kostnader i samband med tävling.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden