Sverige
12 augusti 2017 19:37
Ridsportplus

Momsplikten på prispengar avskaffas

När prispengar på tävlingar inte längre är momspliktiga blir det svårare för tävlingsryttare att dra av moms för kostnader i samband med tävlingar.
"Det här kräver en noggrann utredning", säger SvRF:s Andrea Barth.

Momsplikten på prispengar avskaffas
Svenska Ridsportförbundet har börjat utreda konsekvenserna av Skatteverkets nya syn på prispengar. Från den 1 januari 2018 är prispengar vid idrottstävlingar inte längre momspliktiga. Photographer Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En dom i EU-domstolen förra året slog fast att prispengar inte kan räknas som en ersättning för en tjänst, eftersom pengarna är knutna till en viss prestation och slumpen har betydelse för vem som får pengar. 

Prispengar inte längre momspliktiga
Skatteverket har därför beslutat att prispengar vid tävlingar inte är momspliktiga. Därmed är det inte heller självklart att en tävlingsryttare kan dra moms för kostnader i samband med tävling, såsom startavgifter och uppstallningskostnader.
– Det här kommer att ändra förutsättningarna för tävlande med hästar, säger Jan Kleerup. Han sitter med i gruppen Branschsamverkan Häst, som har en återkommande dialog kring hästföretagande med Skatteverket.
– Det kan exempelvis bli svårt att dra momsen på fordonet du kör hästarna till tävling i.

Större problem för travet
– Problemet blir större för trav och galopp där det huvudsakliga syftet med tävlandet är att det ska dra in pengar. 
– Inom ridsporten kanske man mer kan hävda att tävlandet är en del i förädlingen av hästen så att den kan säljas till ett högre pris. Men det kommer att kräva att tävlingsryttare som är företagare formulerar sig väl i sina kontakter med Skatteverket.

Pengar till alla
Om hästarna verkligen är avsedda att säljas eller när ”deltagandet i kapplöpningar ur en objektiv synvinkel är ett sätt att främja den ekonomiska verksamheten” kan företagaren få dra moms för kostnader i samband med tävlingen, skriver Skatteverket. Frågan är hur företagaren ska bevisa detta.

Startpengar
Branschgruppens uppfattning är att det bör vara moms på prispengar om samtliga får priser. Det håller inte Skatteverket med om. 
Däremot godkänner Skatteverket att startpengar blir momspliktiga. Startpengar ska i så fall delas ut till alla startande oavsett resultat. När det finns en intäkt att betala in moms för, kan momsen dras även på utgifterna som hör ihop med intäkterna.

Travsporten kommer därför att betala ut minst 500 kronor i startpeng till alla som startar i travlopp från och med den 1 januari nästa år, då den nya synen på prispengar börjar gälla.
– Även ridsporten borde överväga att införa startpengar, säger Jan Kleerup.

Utreder konsekvenserna
Svenska Ridsportförbundet har börjat utreda konsekvenserna av Skatteverkets nya syn på prispengar.

– Det här kräver en noggrann utredning innan vi är beredda att dra några slutsatser, säger Andrea Barth, verksamhetschef för sport och tävling på SvRF. 
– Vi behöver exempelvis se över hur många tävlingsryttare som är företagare och som påverkas av de nya reglerna. Det ska vara lika tydligt för hästföretagare som för andra företagare vilka regler som gäller.

Fakta: Bastova-målet
EU-domstolens dom i det så kallade Bastova-målet kom 2016 och gällde galopphästar i Tjeckien, men innebär en ändrad syn på prispengar i alla tävlingar inom hästsport samt inom idrottande.

Från den 1 januari 2018 är prispengar vid idrottstävlingar inte längre momspliktiga. Så här skriver Skatteverket i sitt ställnings-
tagande:
”Prispengar i samband med idrottstävlingar som villkoras av en idrottsprestation och som är underkastade viss slumpmässighet är inte en ersättning för någon tjänst som idrottsutövaren har utfört. Skatte-verket anser att bedömningen inte påverkas av om prispengar betalas ut till samtliga som fullföljer tävlingen. Det är också i sådana fall endast de som placerat sig i tävlingen, det vill säga fullföljer tävlingen, som erhåller prispengar.”

Denna text publicerades första gången den 10 augusti, i Ridsports pappersutgåva nummer 15-2017.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden