Hoppning
17 maj 2018 14:07

Domare utskälld av lagledare – inget gult kort delades ut

TävlingskonfliktRegeln om hur en ryttare ska agera om hen blir störd under sin ritt skapade en konflikt på en tävling i Skåne i början av maj. Ryttaren fick inte rida om efter en rivning, vilket fick lagledaren att tappa humöret och skälla ut domare och överdomare.

Domare utskälld av lagledare – inget gult kort delades ut
En lagledare skällde ut både domare och överdomare vid en lagtävling i södra Sverige nyligen (bilden har inget samband med texten). Foto: Sergio Kumer/iStock

Det hela utspelade sig vid sista omgången i Folksam Elitallsvenska i södra gruppen. Endast ett ekipage i taget skulle vara på banan, men vid ett tillfälle gjordes ett misstag och en ryttare släpptes in under en pågående runda.

− Ryttaren på banan hade klarat alla hinder med god marginal och när hon styrde mot kombinationen, näst sista hindret, dök den andra ryttaren upp bakom hindret. Jag ropade och den andra ryttaren hann undan, hästen klarade kombinationen men rev sedan sista hindret, berättar Royne Zetterman, lagledare för Skurup Country Club, som ryttaren tillhörde.

− När ryttaren sökte upp domare och överdomare för att protestera fick hon höra att hon skulle ha reagerat direkt på banan. Hur hinner man reagera när man ligger i anridning till en kombination? Och sist ryttaren räckte upp handen uppfattade domaren det som att hon ville utgå.

Rivningen ledde till att Skyrup inte kom till omhoppning och missade därmed chansen att ta en plats i finalen på Strömsholm.
Royne Zetterman nekar inte till att han blev arg och talade om vad han tyckte om domare som gör olika bedömningar. Men han fick inget gult kort för sitt uppträdande.
− Om de tyckte att jag uppträdde illa så beror det på att vi blev illa bemötta. Jag tar ett gult kort om så är. Det viktiga är att alla domare har samma regler, säger Royne Zetterman.

Inget gult kort delades ut

Bengt Sånesson var överdomare i Vellinge, och han bekräftar att det inte delades ut någon varning på gult kort till Zetterman, trots att det kunde ha funnits fog för det. Han säger också att regelverket är tydligt om hur en ryttare ska agera om denne blivit störd.
− Om ryttaren anser att det finns missförhållanden ska ryttaren ge tecken till domaren, direkt eller så snart som möjligt i efterhand. Vi bedömde att det andra ekipaget inte var så mycket i vägen, och då är det upp till ryttaren att agera. Om domaren tolkar ryttarens signal felaktigt måste ryttaren vara tydlig och signalera igen.

Att gå upp till domartornet och klaga är för sent. Det måste ske på banan.

Bengt Sånesson, överdomare

I det aktuella fallet i Vellinge klarade ekipaget kombinationen, men rev sedan sista hindret som låg mer än tio galoppsprång från kombinationen. Därmed var det inte självklart för domaren att sätta den rivningen i samband med att den andra ryttaren var i vägen.

− Därför måste ryttarna fatta beslut direkt om att ge signal och inte överlämna sitt öde till domaren, säger Bengt Sånesson.
Han konstaterar att många ryttare som vill klaga i efterhand inte kan regelverket.

− Att gå upp till domartornet och klaga är för sent. Det måste ske på banan. Jag vill också uppmana alla lagledare att berätta för sina ryttare vad som gäller, och hur de ska agera om de blir störda.

− Sedan får vi ta upp frågan på nästa domarkonferens, så att alla domare agerar lika när de ser att ryttaren vill signalera något, säger Bengt Sånesson.
Vilka som får gula kort är inte offentligt i Svenska Ridsportförbundet, till skillnad från FEI.

Enligt vad Ridsport erfar delades dock ett gult kort ut till den ryttare som kom in för tidigt på banan och störde pågående ritt.

Fakta

Så säger Tävlingsreglementet

Om en ryttare själv stannar för att fästa domarens uppmärksamhet på att något/någon finns i vägen för ekipaget, det hinder som ska hoppas är felbyggt, felaktigt återuppbyggt eller om någon hinderdel blåst ner, ska tidtagningen avbrytas och missförhållandet kontrolleras.
Om missförhållande inte finns får ryttaren fel som för vägran och tiden för ritten ökas med 6 sekunder. Om missförhållande finns drabbas ryttaren inte av någon felbelastning. Tiden för avbrottet får då inte påverka tiden för ritten och tidsavdrag kan därför behöva ske. Tidtagningen sätts igång igen då ekipaget befinner sig där tidtagningen avbröts.
Källa: TR III Moment 373

Domaren har också möjligheten att utdöma straffavgift på högst 1 500 kronor till ryttare som stört annat ekipage på banan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden