Hoppning
22 mars 2018 19:33

Taggat inför högsta ligans säsongspremiär

SäsongsstartPå lördag inleds året högsta hoppserie Folksam Elitallsvenska med premiären för den norra gruppen i Umeå.
– Det känns jättebra och vi är supertaggade inför premiären, berättar Margareta Bäckström, lagledare för Näsets Ryttarsällskaps lag.

Taggat inför högsta ligans säsongspremiär
Näsets hopptrupp samlad och redo för säsongspremiär. Foto: Svanthe Härström

Serietävlingen har blivit en klassiker i Sverige, och fyller 40 i år. Tävlingen har hela tiden varit en viktig del i utvecklingen av sporten, även om intresset har gått upp och ned.
– Det är en skola för livet och jättekul att vara med i lag. När jag red i laget var det en ära att få vara med, och jag tror och hoppas att våra ryttare i dag känner det samma, menar Margareta Bäckström, lagledare för Näsets Ryttarsällskaps lag från Sundsvall.

Även Leif Hall, lagledare för Gävle Ryttarsällskap, är inne på samma linje.
– Allsvenskan har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag var med i det lag som vann ponnyallsvenskan premiäråret 1978. Jag har inte haft några problem med att få mina ryttare att prioritera att rida i lag, förklarar Leif.

Siktar på Strömsholm

Både Näset och Gävle siktar på att vara med i semifinalen på Strömsholm i juni. Men för Näset är årets serie bara ett steg på vägen mot något större.

– Vi har lagt en treårsplan där vi om ett par år ska vara med och slåss om segern i finalen. Vi har återupptagit det träningsupplägg som vi hade när Näset senast var riktigt framgångsrikt, berättar Margareta Bäckström och fortsätter:
–Nu kommer Ted Nätterkvist till oss var tredje vecka sedan i höstas och tränar de som är aktuella för laget. Vi håller också på och syr ihop ett koncept med olika träffar och sponsorer för att verkligen samlas kring det här och utveckla vårt team.

Senast Näsets Ryttarsällskap tog medalj i lag-SM var 1999. Då väntade Margareta dottern Rebecca, som nu är en av ryttarna som ingår i det hårt satsande Sundsvallslaget.
– Det är kul för vi har ett stort och riktigt bra gäng som ser fram mot det här, konstaterar Margareta.

Spridda omgångar

Att rida i den norra gruppen är lite annorlunda jämfört med övriga grupper. Här är de tre grundomgångarna utspridda på tre tillfällen, i stället för att omgång 2 och 3 avgörs på samma helg som för övriga grupper.

– Vi har ridit i den centrala gruppen något år, men det som är fördelen här är att vi kan åka på tre riktigt bra meeting och rida allsvenskan i stället för att åka lång till en endagstävling där man oftast inte kan ta med sig någon annan häst än den som ska gå i laget, menar Leif Hall.

Årets nyhet med möjlighet till rankingpoäng för de som rider i laget är något som både Leif och Margareta tycker är bra.
– Jag gillar att man försöker modernisera laghoppningen och det är roligt att jobba med det här laget som vi har i Näset, avslutar Margareta Bäckström.

Fakta om

Folksam Elitallsvenska 2018

  • Lagen är indelade i sex grupper, som alla rider tre grundomgångar var. Omgång 1 och 2 rids i 1.25/1.30-hoppning. Omgång 3 rids i 1.30/1.40-hoppning. En ryttare rider den lägre höjden. De tre bästa lagen i varje grupp totalt efter de tre omgångarna går vidare till semifinal.
  • Semifinalen rids på Strömsholm i 1.30/1.40-hoppning över två omgångar samma dag. De tio bästa lagen får rida omgång 2. De åtta bästa lagen totalt går vidare till final.
  • Finalen rids i Falsterbo över två omgångar samma dag. Omgång 1 1.35/1.40-hoppning och omgång 2 1.35/1.45-hoppning. Laget med minst antal sammanlagda fel är SM-vinnare.
  • Årets premier är höjda och SM-medaljörerna får 200 000, 100 000 och 60 000 kronor. Samtliga finallag får premier, som lägst 8 000 kronor.
Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden