Sverige
15 mars 2021 13:46
Ridsportplus

Domen mot sadeltjuvarna ett genombrott

Sadelliga─ För något år sedan trodde vi inte att vi kunde klara upp den här typen av brottslighet, men nu vet vi att vi kan komma långt med samlad kompetens. Det säger Marlene Andersson Wikman, polisinspektör och hästägare, apropå domen mot de tre sadeltjuvarna, som slagit till mot stall i stora delar av Sverige.

Domen mot sadeltjuvarna ett genombrott
Polisinspektör Marlene Andersson Wikmans grupp åtog sig att samordna utredningen av sadelstöldsligan. Foto: Polisen

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Polisinspektör Marlene Andersson Wikman är gruppchef för polisens verksamhetsstödsgrupp i Skaraborg, en grupp där specialister av olika slag samarbetar. Hon är dessutom hästägare och hoppryttare, och har därmed viktig kunskap om hästvärlden – samt ett personligt engagemang.
─ Första dagen på min semester i somras blev jag uppringd av grannen som blivit av med sadlar. Det visade sig att tjuvarna hade rekat även vid mitt stall, och då växte hornen ut, berättar hon.

Marlene Andersson Wikman Foro Pernilla Hägg
Polisinspektör Marlene Andersson Wikman och hennes Garfield DVL. Foto: Pernilla Hägg

Började med grovt häleri

Hösten 2020 kunde tre män gripas med en nystulen röjsåg i bilen, och häktades för grovt häleri. Det blev startpunkten på flera månaders arbete som nu har landat i tre fällande domar, gällande stölder av främst sadlar men också av diverse verktyg.

Sadlar I Skottkärra
Några sadlar lämnades i en skottkärra. Foto: Polisen

─ Brotten har varit utspridda i olika delar av Sverige, och det är inte självklart att ett lokalpolisområde vill ta på sig uppgiften att leda en så stor utredning, men vi gjorde det, och resultatet visar hur långt vi kan komma med ett gott samarbete, säger Marlene Andersson Wikman.

Första gången sadelliga döms

Såvitt hon känner till är detta första gången en organiserad liga av sadeltjuvar har dömts i Sverige, och det har kunnat ske genom insatser av analytiker, brottssamordnare, tekniska specialister och internationella operativa handläggare.

─ Dessutom får vi tacka en uppmärksam allmänhet. Vi fick till exempel bilder på en dikeskörd vit skåpbil, som visade sig vara falskskyltad, och det var en viktig information.

Bilen kunde sättas i samband med stölder i Bergslagen i maj, där sex sadlar stals och ytterligare fem sadlar anträffades i en skottkärra vid en närliggande kohage.

Sadelbilder I En Av De Dömdas Telefon. Foto Polisen
Bilder som fanns i en av de dömdas telefon. Foto: Polisen

De över 70 sadlarna som stals är dock borta för evigt, och har med stor sannolikhet sålts via en polsk sajt.
─ De bilder av sadlar som en av de dömda hade i sin mobil, är samma bilder som vi har kunnat se på den polska sajten, säger Marlene Andersson Wikman.

Skaraborgs tingsrätt dömer de tre åtalade för grov stöld, försök till grov stöld samt grovt häleri. Två av dem döms till tre års fängelse i tre år, och den tredje, ligans ledare, döms till fängelse i tre år och sex månader.
Efter avtjänat straff ska de utvisas och får inte återvända till Sverige på tio år.

Hoppas på avskräckande effekt

Att sadelstölderna nu kommer att upphöra ska vi dock inte vänta oss.
─ Det har skett nya sadelstölder i närtid, men vi kan hoppas att dessa domar har en avskräckande effekt, och vi vet nu att vi kan komma åt ligorna om vi samlar vår kompetens.

─ Det är också bra att det skrivs om sadelstölder i ridsportens egna medier, så att alla får kännedom om det. Men det gäller att även i fortsättningen förvara sina sadlar på ett säkert sätt och att hålla uppsikt över vilka som rör sig i närheten av stallet, säger Marlene Andersson Wikman.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden