Sverige
15 mars 2021 11:26

Sadeltjuvar döms till fängelse

RättsligtDet blir fleråriga fängelsestraff för tre män som stått åtalade för ett stort antal sadelstölder i olika delar av Sverige. Två av männen döms till tre års fängelse, och den tredje, som Skaraborgs tingsrätt slår fast är ledare för ligan, döms till fängelse i tre år och sex månader.

Sadeltjuvar döms till fängelse
En av de sadelkammare som utsattes för inbrott. Foto: Polisen

Skaraborgs tingsrätt skriver i domen att de tre männen under flera månader har begått allvarlig brottslighet som varit organiserad, yrkesmässig och systematisk, och att brotten är allvarliga med hänsyn till de skador som det har inneburit för enskilda intressen.

De har inte heller någon anknytning till Sverige och har endast vistats här för att begå brott. Därför döms männen inte bara till fängelse utan också till utvisning efter avtjänade straff.

Rättegången har handlat om stölder av 75 sadlar värda tillsammans en miljon kronor. Sadlarna stals i samband med inbrott under perioden maj till oktober 2020. Inbrotten ägde rum i ett 30-tal stall i olika delar av Sverige, från Värmland till Skåne.

De tre misstänkta greps i Småland i november, och har sedan dess suttit häktade. I februari åtalades de vid Skaraborgs tingsrätt för 30 fall av grov stöld.

Rättegången avslutades i förra veckan, efter tre dagars förhandlingar. Åklagaren yrkade på fängelsestraff för de tre männen, som har nekat till alla anklagelser. En av dem har också hävdat att han inte var i Sverige under de angivna tidpunkterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden