Nyheter
13 juli 2020 06:05

Dopningsmysteriet löst genom chaufförs urin

Idrottens skiljedomstolI våras stängdes EM-medaljören Nadja Peter Steiner av i två år efter att en av hennes hästar testat positivt för en förbjuden substans. Nu hävs avstängningen då det ska vara bevisat att det är urinen från en chaufför som ligger bakom testresultatet.

Dopningsmysteriet löst genom chaufförs urin
Fallet med EM-medaljören från Göteborg har tagit nästan tre år att reda ut. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Det var vid en hopptävling i Tétouan i Marocko i oktober 2017 som dopningsprovet togs på hästen Saura de Fondcombe.

Testet visade positivt för ett ämne motsvarande humanläkemedlet tramadol som används i smärtstillande syfte. Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som är nära besläktat med morfin.

Hästens ryttare, schweiziska Nadja Peter Steiner, har tidigare hävdat att hästen fått i sig ämnet genom att slicka en okänd person som höll hästen under en prisutdelning på tävlingen. Det finns också fotobevis för slickandet.

Nu berättar brittiska Horse & Hound att historien har fått en ny upplösning och att den tvååriga avstängning som ryttaren fick tidigare i år är hävd. Detta efter att det ska vara bevisat att substansen har kommit till hästen efter att en chaufför urinerat där hästen vistades.

Det handlar om chauffören som körde ryttarens hästar till tävlingarna i Marocko och som tog tramadol mot sina ryggsmärtor. Detta har framkommit efter att ärendet har varit uppe i Idrottens skiljedomstol, CAS, i mars 2020.

Nadja Peter Steiners avstängning är nu avbruten, och hon behöver inte heller betala de böter som tidigare bestämts. Hon har redan synts ute på tävlingar.

Nadja Peter Steiner ingick i bronslaget vid EM i Göteborg 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden