Nyheter
2 mars 2020 06:20

Ryttare avstängd – hävdar att hästen slickat i sig ämnet

Clean sportSchweiziska Nadja Peter Steiner stängs av i två år efter att hennes häst testats positivt för en förbjuden substans. Hoppryttaren hävdar att hästen fått i sig det smärtstillande ämnet efter att ha slickat en person på armen innan dopningsprovet togs.

Ryttare avstängd – hävdar att hästen slickat i sig ämnet
Nadja Peter Steiners häst hade 0,5 mg/mL av substansen O-Desmetyltrmadol i blodet (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Det var vid en hopptävling i Tétouan i Marocko som dopningsprovet togs på hästen Saura de Fondcombe i oktober 2017. Testet visade positivt för ett ämne motsvarande humanläkemedlet tramadol som används i smärtstillande syfte. Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som är nära besläktat med morfin.

Hästens ryttare, schweiziska Nadja Peter Steiner, har hela tiden hävdat att hästen fått i sig ämnet när den slickat den okända person som höll hästen under en prisutdelning på tävlingen. Det finns också fotobevis på att så skedde. Ryttaren har också fört fram argumentet att tramadol missbrukas i norra Afrika och Marocko – och att tramadol är ”kokain för fattiga”. Detta enligt World of Showjumping.

FEI:s expert, professor Stuart Paine, har sagt att det är möjligt att hästen kan ha fått i sig ämnet via kontakt med mänskligt svett. Saura de Fondcombe testades igen fem dagar senare och då var provet rent. Den låga koncentrationen behöver dock inte betyda att det är fråga om kontaminering, enligt FEI.

Har sökt efter bevis

Nadja Peter Steiner har länge försökt hävda sin sak och hon har även eftersökt bevis, bland annat genom att försöka få tag på den person som hållit hennes häst vid den aktuella prisutdelningen. Hennes efterforskningar och förklaringar inför FEI har dock varit fruktlösa.

Till syvende och sist är det ryttarens ansvar vad hästen får i sig och Nadja Peter Steiner stängs därmed slutligen av i två år från både nationellt och internationellt tävlande. Med hänsyn till den tid hon redan varit provisoriskt avstängd i perioder kommer avstängningen att gälla fram till och med maj 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden